Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. „Игла в купа сено”: Откриха изгубена радиоактивна капсула в Австралия

Свят

„Игла в купа сено”: Откриха изгубена радиоактивна капсула в Австралия

Игла в купа сено: Откриха изгубена радиоактивна капсула в Австралия - Tribune.bg
Снимка:

След седмица търсене властите в Австралия съобщиха, че са най-после са открили малката радиоактивна капсула. Тя е била взета от мината „Рио Тинто” на 12 януари, но за изчезването ѝ се разбра чак на 25 януари. Информацията бе, че капсулата е паднала в пустинята като за нейното издирване бе определен радиус от 1400 километра.

Службите буквално са намерили „игла в купата сено”, съобщиха властите в Западна Австралия.

Минният гигант „Рио Тинто” се извини за загубата на капсулата, което би могло да представлява сериозна опасност, ако се борави с нея.

Тя е с диаметър 6 mm (0,24 инча) и дължина 8 mm, съдържа малко количество цезий -137, което може да причини увреждане на кожата, изгаряния или лъчева болест.

Службите са използвали специализирано оборудване, включително детектори за радиация. Именно чрез тях автомобил успява да засече капсулата, пише Би Би Си.

След това е използвано преносимо оборудване, за да се локализира капсулата, която е открита на около 2 метра отстрани на пътя.

Военните са я проверили и сега тя ще бъде съхранена в защитено съоръжение в град Пърт.

„Излагането на следи от метала е като получаването на 10 рентгенови лъчи за час и количеството естествена радиация, което бихме получили за една година, просто като се разхождаме”, казаха здравните власти по-рано тази седмица. 

Предстои разследване на случая.   

БГНЕСБГНЕС

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Австралия
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети