Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Илхан Кючюк попадна в „черния списък“ на Китай

Свят

Илхан Кючюк попадна в „черния списък“ на Китай

Снимка:

Там са десет лица и четири субекта, а поводът е отговор срещу санкциите на Брюксел

Българският евродепутат от ДПС Илхан Кючюк попадна в „черния списък“ на Китай. Там са десет лица и четири субекта, а поводът е отговор срещу санкциите на Брюксел срещу китайски служители заради предполагаеми нарушения на човешките права на мюсюлманското малцинство на уйгурите в региона Синцзян.

В списъка са още Райнхард Бютикофер, Михаел Галер, Рафаел Глюксман, членовете на Европейския парламент, които „сериозно увреждат суверенитета и интересите на Китай и злонамерено разпространяват лъжи и дезинформация“, пише БНР.

По-рано ЕС обвини китайски служители в масови задържания на мюсюлмански уйгури и нарушения на човешките права в Синдзян и наложи първите си санкции срещу Пекин след оръжейното ембарго през 1989 г., което беше в резултат на репресиите на площад Тянанмън.

Останалите лица, санкционирани от Китай, са холандския политик Сьоерд Вимер Шеердсма, белгийския парламентарист Самуел Коголати, литовския депутат Довиле Сакалиене и двама учени - Адриан Зенц от Германия и Бьорн Йерден от Швеция.

Санкционираните субекти са Комитетът за политика и сигурност на Съвета на Европейския съюз; Подкомисията по правата на човека на Европейския парламент; Институтът за китайски изследвания „Меркатор“ в Германия и Фондация „Алианс на демокрациите“ в Дания.

„На засегнатите от санкциите лица и техните семейства е забранено да влизат в континенталната част на Китай, Хонконг и Макао“, заяви китайското външно министерство. На тях и на компаниите и институциите, свързани с тях, също е забранено да правят бизнес с Китай.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още