Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Илиян Василев: Русия цели да завладее още територия от Украйна

Свят

Илиян Василев: Русия цели да завладее още територия от Украйна

Илиян Василев: Русия цели да завладее още територия от Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Путин ще направи всичко възможно да реализира проекта Новорусия

Целта на Русия е да завладее украинските територии около Азовско море. Това коментира специално за Tribune.bg бившият ни посланик в Русия Илиян Василев. Той е категоричен, че руският президент Владимир Путин ще направи всичко възможно да реализира проекта Новорусия*. Москва действа само по свои закони и не зачита международните такива, смята дипломатът.

„След анексията на Крим Русия анексира и истината. Анексира Крим, обяви нови граници, затвори Керченския пролив с мост, през който не могат да преминават големи кораби, започна да контролира трафика, с което на практика блокира достъпа до и от  Мариупол и Бердянск по море. Няма международно право, когато няма кой да го защити. ЕС и САЩ внимателно оглеждат и изчакват. И няма да се намесят - освен с успокоителни лекции, от дистанция. Страшното тепърва предстои - защото тази блокада на Русия, цели тези два града да останат тотално незащитими по море, включително в случай, че някой се притече на помощ. Като ги задуши, тази част от територията на Украйна може относително лесно да бъде завоювана в рамките на съживената концепция за Новорусия и Москва отново да нахрани недоволните руски граждани с поредната доза ударен патриотизъм“, коментира Василев.

Русия цели да обяви Азовско море и Керченския пролив за свои, като лиши Украйна от достъп до тях. По думите на Василев, Москва няма възможност да отговори на Запада за санкциите и си го връща на Украйна.

„Путин не може да приключа управлението си със загубата на Украйна - това е прекалено голяма загуба, която ще му отреди незавидно място. Всеки, който е запознат с руската история, знае какво означава Русия без Украйна. За това той ще направи всичко възможно да реализира проекта Новорусия, като завладее украинските територии около Азовско море. Преди да посегне към тях военно, обаче ще трябва да си осигури първо повод - както направи в Грузия, и второ ще се опита да отслаби съпротивата, като провокира недоволство, за да задуши икономически тези региони. Милитаризацията е единствената вълна, на която управлението му може да изглежда приемливо за съвременните руснаци“, смята бившият ни посланик в Москва.

По думите му не трябва да се вярва на разпространеното видео от Русия на задържаните военни, в което те заявяват, че са действали с цел провокация. Тези „показания“ не са направени от свободни хора. „Те и пленените от терористи пред камера говорят всякакви неща“, коментира Василев.

„ЕС и САЩ още си мислят, че могат да умиротворят Путин. Абсурд. Кремъл ще използва всяка пролука в защитния щит на Запада, за да го разруши“, смята той.

Според Василев в България последствия от случващото се може да има за АЕЦ "Белене" и новият вариант на Южен поток.

„Иначе тези конфликти помагат да се очертае линията на разделение в българската нация по темата имперска политика на Русия. Нещата са стигнали да терминална фаза - една част от обществото не е в състояние да определи националните интереси извън тези на Русия“, смята още той.

* Новорусия или Нова Русия е историко-географска област в района около Азовско море и Черно море, която включва южната европейска част на днешна Русия, южната степна част на Украйна (Донецка област, Днепропетровска област, Запорожка област, Николаевска област, Херсонска област, Одеска област и Кировоградска област), Приднестровието и Молдова.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати