Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Илон Мъск „дарил” 1000 респиратора на Калифорния само на думи

Свят

Илон Мъск „дарил” 1000 респиратора на Калифорния само на думи

Илон Мъск дарил 1000 респиратора на Калифорния само на думи - Tribune.bg
Снимка:

Дори не се знае дали милиардерът изобщо е имал такива апарати, от които болниците се нуждаят

На 23 март губернаторът Гавин Нюсъм съобщи, че основателят на Tesla Илън Мъск дарява над 1000 респиратора на Калифорния.

Новината изглежда като чудотворна в момент, когато щатът отчаяно търси респиратори, за да помогне за спасяването на критични пациенти с коронавирус. Какво се случва обаче? Досега нито една болница в Калифорния не е получила респиратор, казват от кабинета на губернатора.

Освен това не е сигурно дали Мъск изобщо притежава респиратори, които да дари. Според „Файненшъл таймс” той е закупил машини Bilevel за позитивно налягане на дихателните пътища (BiPAP), които след това е облепил със стикери на Tesla и ги е изпратил в Ню Йорк.

Още повече този тип апарати, които се използват за лечение на сънна апнея, не са „инвазивният“ тип респиратори, необходими за подпомагане на пациенти с COVID-19. Според Американското дружество на анестезиолозите тези машини „могат да повишат риска от инфекциозно предаване“.

По информация на „Файненшъл тайм” цената на истинския респиратор може да стигне 50 000 долара, докато апаратите, които Мъск предлага са стрували едва 800 долара.

Така гръмката новина за дарението на Мъск се оказват празни приказки.  В крайна сметка не е доставен нито един респиратор, а дори не се знае дали милиардерът изобщо е имал такива апарати, от които болниците се нуждаят, заключава The Sacramento Bee

От Теsla не отговорили на искане на медията за интервю.

The Sacramento Bee поставя под въпрос и плана на Нюсъм за закупуване на 400 млн. предпазни маски и други лични предпазни средства на стойност 1 милиард долара, необходими за ограничаване разпространението на коронавируса.

Губернаторът обявява новината в шоуто на Рейчъл Мадоу, като дори изненадва колегите си в законодателната власт.

Поради тези съмнения сенатор Холи Мичъл написа писмо до финансовия директор на Нюсъм, в което изисква пълна информация относно голямата сделка с маските.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети