Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Илон Мъск подава оставка като изпълнителен директор на Twitter

Свят

Илон Мъск подава оставка като изпълнителен директор на Twitter

Илон Мъск подава оставка като изпълнителен директор на Twitter - Tribune.bg
Снимка:

Илон Мъск обяви, че ще се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Twitter, след като намери заместник, в очевидно уважение към анкета, която самият той инициира и която показа, че потребителите искат оттеглянето му.

Мъск е собственик на Twitter от 27 октомври и като главен изпълнителен директор неведнъж е предизвиквал спорове, като уволни половината от персонала, прие отново крайнодесни фигури в платформата, отстрани журналисти и се опита да наложи такси за досегашните безплатни услуги.

Мъск с допитване дали да остане в Туитър

„Ще подам оставка като главен изпълнителен директор веднага щом намеря някой достатъчно глупав, за да приеме тази работа!", написа Мъск в Twitter като заяви, че след това ще ръководи само екипите за софтуер и сървъри в Twitter.

В резултатите от анкетата, които бяха публикувани в понеделник, 57% от гласувалите, или 10 млн. гласа, подкрепиха оставката на Мъск само няколко седмици след като придоби собствеността върху компанията за 44 млрд. долара.

Мъск е използвал анкетите в Twitter, за да вземе други решения в платформата, включително възстановяването на акаунта на бившия американски президент Доналд Тръмп и на други спрени потребители.

По-рано тази седмица той използва смеещ се емотикон, придружаващо съобщението, че е в търсене на човек, който да поеме поста на шеф на Twitter, и написа в платформата, че "никой не иска тази работа, който действително може да поддържа Twitter жив".

Анализатори изтъкнаха, че цената на акциите на неговата компания за електромобили Tesla е спаднала с една трета след поемането на Twitter от Мъск, а някои предполагат, че бордът на Tesla е оказвал натиск върху него да се откаже от ролята си в Twitter.

След Тръмп – Мъск обяви амнистия за всички заключени в Туитър

„Най-накрая добра стъпка в правилната посока за прекратяване на тази болезнено кошмарна ситуация за инвеститорите в Tesla", заяви късно снощи анализаторът на Wedbush Дан Айвс.

В дискусиите с потребителите, след като публикува последната си анкета, Мъск беше подновил предупрежденията си, че платформата може да фалира.

Непредсказуемият предприемач публикува анкетата си за оставка малко след като се опита да се измъкне от поредния спор.

В неделя на потребителите на Twitter беше съобщено, че вече няма да могат да популяризират съдържание от други сайтове за социални медии.

Но няколко часа по-късно Мъск сякаш обърна курса, като написа, че политиката ще се ограничи до спиране на акаунти само когато "основната цел на този акаунт е популяризирането на конкуренти".

Опитът за забрана предизвика възгласи на неодобрение и дори смути съоснователя на Twitter Джак Дорси, който подкрепи поглъщането на компанията от Мъск.

Анализаторът Айвс отбеляза, че „рекламодателите са избягали и са оставили Twitter на червено, потенциално на път да загуби около 4 млрд. долара годишно“.

Малко след като пое платформата, Мъск обяви, че тя ще изисква 8 долара на месец за проверка на самоличността на притежателите на акаунти, но след смущаващ прилив на фалшиви акаунти той трябваше да спре плана "Twitter Blue".

На 4 ноември, когато Мъск заяви, че компанията губи по 4 милиона долара на ден, Twitter съкрати половината от 7500-те си служители.

Мъск съкрати 50% от персонала на Туитър заради спад на приходите

Мъск възстанови акаунта на Тръмп - въпреки че бившият президент на САЩ посочи, че не се интересува от платформата - и заяви, че Twitter вече няма да работи за борба с дезинформацията на Covid-19.

През последните дни той спря акаунтите на няколко журналисти, след като се оплака, че някои от тях са публикували подробности за движението на частния му самолет, което според него може да застраши семейството му.

Оттогава някои от спрените акаунти бяха активирани отново.

В понеделник ръководителят на Европейския парламент, председателят Роберта Мецола, изпрати писмо до Мъск, в което го покани да се изкаже пред законодателния орган, съобщи нейният говорител.

Парламентът няма правомощия да задължи Мъск да се яви и отговорът му не беше оповестен.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети