Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Илон Мъск продаде свои акции в Tesla за 5 милиарда долара след анкета в Twitter

Свят

Илон Мъск продаде свои акции в Tesla за 5 милиарда долара след анкета в Twitter

Илон Мъск продаде свои акции в Tesla за 5 милиарда долара след анкета в Twitter - Tribune.bg
Снимка:

Сделката се налага заради сложните правила, по които мултимилиардерът плаща данъци

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск продаде притежавани от него акции в производителя на електрически автомобили за около 5 милиарда долара (3,7 милиарда британски лири), съобщава BBC.

Това стана няколко дни, след като той проведе анкета сред своите 63 милиона последователи в Twitter. Миналия уикенд Мъск ги попита дали според тях трябва да се раздели с 10% от дела си в компанията, за да плати данък.

Проучването привлече повече от 3,5 милиона гласа. Феновете му гласуваха „за“ в съотношение 58 на 42%.

Въпреки необичайната анкета, документите показват, че продажбата на около една пета от акциите е извършена въз основа на предварително подготвен план за търговия, създаден през септември, много преди публикациите на Мъск в социалните медии през уикенда за продажба на част от акциите му.

Но документите в американския регулатор на фондовия пазар също така показаха, че продажбата на останалата част от акциите не е била насрочена.

Сделката се налага заради сложните правила, по които мултимилиардерът плаща данъци.

При първата си продажба на акции на компанията от 2016 година насам тръстът на Мъск продаде близо 3,6 милиона акции на Tesla на стойност около 4 млрд. долара - над 3 млн. акции във вторник и около 500 хиляди акции в сряда на обща стойност около 3,88 млрд. долара. Той също така продаде още 934 000 акции за 1,1 милиарда долара, след като упражни опции за придобиване на нови близо 2,2 милиона акции, които опции бяха на път да изтекат. Продажбата на допълнителни акции за 1,1 млрд. долара беше осъществена, за да бъдат платени чрез тях данъци върху упражняването на тези опции за придобиване на нови акции на Tesla.

Това показват документи, публикувани от Комисията за ценни книжа и борси в сряда вечерта.

Пласираните 4,5 милиона акции се равняват на около 3% от общия дял на милиардера в производителя на електромобили, което съставлява значителна част от състоянието му, оценено от списание „Форбс“ (Forbes) на 281,6 милиарда долара.

Сагата с гласуването в Twitter и продажбата доведе до спад на стойността на дяловете на Tesla с 16%. Тя все пак успя да си върне някои позиции в сряда, когато акциите успяха да възстановят част от загубите, поскъпвайки с 4,3 на сто. На днешната извънборсова търговия на Уолстрийт акциите на Tesla поскъпват с нови около 2,7%.

Tesla е най-скъпо оценяваният производител на автомобили в света с пазарна оценка от над 1 трилион долара.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети