Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Илон Мъск стана вторият най-богат човек в света в класацията на Блумбърг

Свят

Илон Мъск стана вторият най-богат човек в света в класацията на Блумбърг

Илон Мъск стана вторият най-богат човек в света в класацията на Блумбърг - Tribune.bg
Снимка:

Джеф Безос продължава да бъде най-богатият човек в света със състояние от 182 млрд. долара

Изпълнителният директор на компанията „Тесла“ (Tesla Inc.) Илон Мъск увеличи нетното си богатство през тази година с повече от 100 млрд. долара и се превърна във втория най-богат човек в света, задминавайки Бил Гейтс.

Това сочи индексът на милиардерите на агенция Блумбърг (Bloomberg Billionaires Index), който за пръв път класира Илон Мъск с богатство в размер от 127,9 млрд. долара пред основателя и бивш шеф на „Майкрософт“ (Microsoft) Бил Гейтс, чието богатство се оценява на 127,7 млрд. долара.

Междувременно главният изпълнителен директор на Amazon.com Inc. Джеф Безос продължава да бъде най-богатият човек в света със състояние от 182 млрд. долара, показва индексът на Блумбърг, което е с над 67 млрд. долара повече в рамките на настоящата година.                                      

Илон Мъск от своя страна се е възползвал от огромния скок на акциите на Tesla, които нараснаха с над 520% от началото на годината досега. По време на търговията в понеделник акциите на Tesla Inc. поскъпнаха с нови 6,58% до рекордно ниво на затваряне на пазара от 521,85 долара за една акция. Това доведе до пазарна капитализация на американската компания за производство на електромобили в размер на 474 млрд. долара.

С оглед на дела на акции на Илон Мъск в неговата компания, само в рамките на вчерашната търговия нетното му богатство се увеличи със 7,2 млрд. долара.

Мъск е добавил 100,3 милиарда долара към нетното си състояние през тази година - най-много от всички в индекса на милиардерите Bloomberg Billionaires, класация на 500-те най-богати хора в света. През януари той се намираше едва на 35-о място.

Около три четвърти от нетното състояние на Мъск се състоят от акции на Tesla, които са оценени повече от четири пъти над дела му в Space Exploration Technologies Corp. или SpaceX.

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс заемаше челната позиция дълги години преди да бъде „свален“ от нея от Джеф Безос през 2017 година. Богатството на Гейтс от 127,7 млрд. долара би било много по-голямо, ако той не бе посветен на филантропската си дейност. От 2006 г. насам чрез своята фондация той е дарил над 27 млрд. долара.

Годината беше доходоносна за най-богатите хора в света, отбелязват анализаторите. Въпреки пандемията и масовите съкращения, които засегнаха световната работническа класа, за една година най-богатите хора спечелиха общо 1,3 трил. долара.

Класациите за милиардери като Bloomberg Billionaires Index и Forbes Billionaires List са само прогнози, базирани на публично достъпна информация за активите им като акции, недвижими имоти, предмети на изкуството и други луксозни стоки. Във Forbes Billionaires Мъск се нарежда на четвърто място със състояние от 110,5 млрд. долара.                                                                                                                                                                                                                                 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати