Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Има ли страни без коронавирус?

Свят

Има ли страни без коронавирус?

Има ли страни без коронавирус? - Tribune.bg
Снимка:

Вярвате или не, съществуват страни, в които няма коронавирус

Пандемията от коронавирус изненада всички ни и скоростта, с която се разпространи по целия свят, е тревожна. Толкова много, че е трудно да се повярва, че някои държави все още нямат регистрирани случаи на COVID-19.

Е, всъщност има държави без коронавирус!

Към 8 юни 2020 г. само 12 страни нямат потвърден нито един случай на COVID-19 . Предимно става въпрос за тихоокеанските островни страни в Океания.

Важно е да се отбележи, че до голяма степен това е самодекларирано, което със сигурност дава повод за скептицизъм, включително и сред експертите от Световната здравна организация.

Списък на страните без коронавирус:

1. Северна Корея

2. Туркменистан

3. Соломонови острови

4. Вануату

5. Самоа

6. Кирибати

7. Федеративни щати Микронезия

8. Тонга 

9. Маршаловите острови

10. Палау

11. Тувалу

12. Науру

Как  всъщност обаче тези държави успяха да бъдат сред малкото, в които вирусът, засегнал повече от 7 милион души по света, не се разпространи?

Нека да ги разгледаме по-подробно и може би ще добием представа защо в момента нямат обявени случаи на коронавирус.

1. СЕВЕРНА КОРЕЯ, АЗИЯ (НАСЕЛЕНИЕ: 25 778 816)

Северна Корея беше първата държава, която затвори границите си.

Като съседка на Китай страната направи това на 21 януари и оттогава не ги е отваряла. Впоследствие бяха приложени строги мерки за лицата, пристигащи в страната (чужденци и граждани), включително месечна или двумесечна карантина.

Докато властите в Северна Корея съобщават за 0 случая на коронавирус, някои се чудят как най-близкият съсед на Китай, откъдето тръгва пандемията, всъщност не е засегнат.

2. ТУРКМЕНИСТАН, АЗИЯ (НАСЕЛЕНИЕ: 6 031 200)

Туркменистан е страна в Централна Азия, граничеща с Казахстан, Узбекистан, Таджикистан, Иран и Афганистан - все държави с доказани случаи на заразени. По-голямата част от сухопътните граници на страната бяха затворени преди повече от месец, а в началото на февруари Туркменистан отмени много полети и всички полети до и от Китай.

Носят се слухове, че официалните доклади може да не съвпадат напълно с това, което се обявява. Освен това на медиите беше обърнато внимание, че Туркменистан уж е „забранил“ думата Коронавирус, въпреки че това не беше съвсем така.

3. СОЛОМОНОВИТЕ ОСТРОВИ, ОКЕАНИЯ (НАСЕЛЕНИЕ: 686 884)

Соломоновите острови са сред най-малко посещаваните страни в света. От началото на февруари като много от тихоокеанските страни, Соломоновите острови изискват медицинско свидетелство, за да позволят влизането. Пътуващите, които идват от заразени страни, биват подлагани на 14-дневна карантина.

4. ВАНУАТУ, ОКЕАНИЯ (НАСЕЛЕНИЕ: 307 145)

Вануату няма регистрирани случаи и прилага строги политики за тези, които влизат от чужбина от февруари. На пътуващите от заразените страни не е разрешено да влязат. Ако все пак получат разрешение, те трябва да бъдат под карантина. Освен това всеки пристигащ в страната трябва да предостави медицинско свидетелство.

5. САМОА, ОКЕАНИЯ (НАСЕЛЕНИЕ: 198 413)

Самоа е затворена от 25 март. Страната все още е в извънредно положение и всички международни пътувания в и извън държавата са прекратени.

6. КИРИБАТИ, ОКЕАНИЯ (НАСЕЛЕНИЕ: 119 451)

В Кирибати няма случаи, но е обявено извънредно положение. От 30 март училищата затвориха за 2 седмици.

7. ФЕДЕРАТИВНИ ЩАТИ НА МИКРОНЕЗИЯ, ОКЕАНИЯ (НАСЕЛЕНИЕ: 115 030)

Микронезия забрани пътуванията още в началото на февруари. Страната наложи пълни забрани за пътуващите от Китай и китайските граждани.

8. ТОНГА, ОКЕАНИЯ (НАСЕЛЕНИЕ: 105 695)

Тонга наложи строги правила за пътуване от февруари.

От първия регистриран случай на коронавирус във Фиджи, Тонга затвори границите си за чужденци и разреши пътуванията само на онези, които напускат страната. От 29 март Тонга е затворена. Бяха тествани осем предполагаеми случая, като всички се оказаха отрицателни.

9. МАРШАЛОВИТЕ ОСТРОВИ, ОКЕАНИЯ (НАСЕЛЕНИЕ: 59 190)

На 21 март бе съобщено, че единствената международна връзка със самолет с Маршаловите острови преустановява услугата временно.

10. ПАЛАУ, ОКЕАНИЯ (НАСЕЛЕНИЕ: 18 094)

В момента има едно лице, което се изследва за коронавирус след пътуване от Гуам, но в Палау няма доказани случаи.

11. ТУВАЛУ, ОКЕАНИЯ (НАСЕЛЕНИЕ: 11 793)

Често известна като една от най-малко посещаваните, ако не и най-малко посещаваната страна в света, Тувалу вижда по-малко от 200 туристи годишно. Това вероятно е и причината да се предотврати огнище в тази страна, която е и с много малко население.

12. НАУРУ, ОКЕАНИЯ (НАСЕЛЕНИЕ: 10 823)

Науру е толкова малка страна, че можете да я обиколите за един ден. Тя също успя да се опази от коронавирус. Наред с Тувалу, Науру държи рекорда за една от най-малко посещаваните страни в света.

 

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети