Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Иновация: Китай плаща на булки под 25 години

Свят

Иновация: Китай плаща на булки под 25 години

Иновация: Китай плаща на булки под 25 години - Tribune.bg
Снимка:

Снимката е илюстративна

Окръг в Източен Китай предлага на младоженци "награда" от 1 000 юана (137 долара), ако булката е на 25 години или по-млада - последната от поредицата мерки за насърчаване на младите хора да сключват брак на фона на нарастващата загриженост за намаляващата раждаемост в страната, съобщава „Гардиън“, цитиран от БГНЕС.

В съобщението, публикувано в официалния акаунт на окръг Чаншан в WeChat миналата седмица, се казва, че наградата има за цел да насърчи "подходящите за възрастта брак и раждане на деца" при първи бракове. То включва и серия от субсидии за грижи за деца, раждаемост и образование за двойките, които имат деца.

Обезпокоени от първия спад на населението в Китай от шест десетилетия насам и от бързото му застаряване, властите спешно опитват да предприемат редица мерки за повишаване на раждаемостта, включително финансови стимули и подобряване на грижите за децата.

Минималната законова възраст за сключване на брак в Китай е 22 години за мъжете и 20 години за жените, но броят на двойките, които сключват брак, намалява, което води до намаляване на раждаемостта поради официалната политика, която затруднява самотните жени да имат деца.

През 2022 г. броят на сключените бракове е достигнал рекордно ниско ниво - 6,8 млн. души, което е най-ниското ниво от 1986 г. насам, според публикуваните през юни правителствени данни. През миналата година са сключени 800 000 брака по-малко, отколкото през 2021 г.

Коефициентът на раждаемост в Китай, който вече е един от най-ниските в света, се очаква да спадне до рекордно ниското ниво от 1,09 през 2022 г., съобщават държавните медии.

Високите разходи за грижи за децата и заплахата от прекъсване на кариерата възпират много жени да имат повече деца или изобщо да имат такива. Дискриминацията по полов признак и традиционните стереотипи все още са широко разпространени в цялата страна.

Ниското потребителско доверие и нарастващата загриженост за състоянието на китайската икономика също са ключови фактори, които младите китайци посочват, за да не искат да се оженят и да имат деца.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Китай, награда
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати