Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Иракски съд разпореди арест на Тръмп заради убийството на ирански генерал

Свят

Иракски съд разпореди арест на Тръмп заради убийството на ирански генерал

Иракски съд разпореди арест на Тръмп заради убийството на ирански генерал - Tribune.bg
Снимка:

Багдадски съд издаде заповед за ареста на американския президент Доналд Тръмп като част от разследването на убийството на висш иракски паравоенен командир и ирански генерал, съобщи АФП.

Абу Махди ал-Мухандис загина при същата американска атака с безпилотни летателни апарати, която уби на 3 януари миналата година на летището в Багдад иранския генерал Касем Солеймани. Ударът по техния кортеж е нареден от Тръмп, който по-късно изрази задоволство, че отстранил "двама мъже на цената на един".

През юни Иран вече издаде заповед за арест и поиска от Интерпол "червена бюлетина" за Тръмп във връзка със смъртта на Солеймани - процедура, която още не е приключила.

Специалният докладчик на ООН за извънсъдебните екзекуции Аниес Каламар нарече двете убийства "незаконни" и "произвол", припомня АФП.

Иракските съдебни власти уточниха в комюнике, че багдадският съд е издал заповедта за арест по член от наказателния кодекс на страната, предвиждащ смъртно наказание за всяко умишлено убийство.

Съдът увери, че е приключил предварителното дознание, но разследването продължава, "за да свали маските от другите извършители на престъплението независимо дали са иракчани или чужденци".


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати