Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Иран остава страна в Съвместния цялостен план за действие, по-известен като иранско ядрено споразумение

Свят

Иран остава страна в Съвместния цялостен план за действие, по-известен като иранско ядрено споразумение

Снимка:

Мусави обвини европейските страни, участващи в споразумението, че не зачитат тяхната част от сделката

Иран остава страна в Съвместния цялостен план за действие (JCPoA), по-известен като иранско ядрено споразумение. Това заяви говорителят на външното министерство на страната Абас Мусави, съобщава БНР.

По думите му Европейският съюз няма законова причина да стартира механизма за решаване на спорове по отношение на ядрената сделка.

Мусави обвини европейските страни, участващи в споразумението, че не зачитат тяхната част от сделката. Според него твърденията на ЕС са неоснователни и отново отбеляза, че прибягването на ЕС до механизма за решаване на спорове няма правна стойност.

Ден по-рано председателят на иранския парламент Али Лариджани заплаши, че Техеран може "сериозно да преразгледа" сътрудничеството си с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), ако Европейският съюз предприеме "несправедлив" подход към механизма за решаване на спорове, който е важна част от иранската ядрена сделка.

"Ние даваме ясно да се разбере, че ако по някаква причина Европа използва "несправедливо" член 37 от ядреното споразумение, касаещ решаването на спорове, тогава Иран ще вземе сериозно решение по отношение на сътрудничеството с агенцията", заяви той.

Мусави поясни, че „дали Иран ще намали допълнително своите ядрени ангажименти ще зависи от други страни и от това дали интересите му са обезпечени в рамките на споразумението, съобщава ТАСС.

През миналата седмица Германия, Обединеното кралство и Франция задействаха механизма за решаване на спорове, след като Техеран заяви, че ще спре да се придържа към повечето части от споразумението, датиращо от 2015 година. След това решение на трите страни членки от ЕС, подписали ядреното споразумение, Иран обвини съюза, че е започнал тази процедура по сделката JCPOA само за да избегне налагане на тарифи от САЩ.   


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още