Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Иран премахва нравствената полиция

Свят

Иран премахва нравствената полиция

Иран премахва нравствената полиция - Tribune.bg
БГНЕС

Месеци наред в Иран имаше протести след смъртта на млада жена, арестувана за „неправилно“ носене на хиджаб

Иран премахва нравствената полиция, която трябваше да следи за облеклото на жените. Месеци наред в Иран имаше протести след смъртта на млада жена в ареста.

Махса Амини беше задържана от нравствената полиция за предполагаемо нарушаване на строгите правила за носене на хиджаб. Тя почина при съмнителни обстоятелства, три дни след ареста заради „неправилно“ носене на хиджаб. Съмненията са, че е станала жертва на полицейско насилие.

Главният прокурор на Иран Джафар Монтазери обяви, че законът, в който се урежда носенето на хиджаб, ще бъде преразгледан, предава Би Би Си.

Дори ако моралната полиция бъде закрита, това не означава, че законът от десетилетия ще бъде променен, отбелязва агенцията.

Ако бъде потвърдено, премахването на нравствената полиция ще бъде отстъпка, но няма гаранции, че ще бъде достатъчна за спиране на протестите.

Иран има различни форми на морална полиция от Ислямската революция през 1979 г., но последната версия - официално известна като Gasht-e Ershad - в момента е основната, натоварена с прилагането на ислямския кодекс на поведение на страната.

Те започнаха да патрулират през 2006 г., за да наложат дрес кода, който също така изисква жените да носят дълги дрехи и забранява къси панталони, скъсани дънки и други дрехи, които се смятат за нескромни.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети