Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. „Ислямска държава“ пое отговорност за бомбената атака в Джеда

Свят

„Ислямска държава“ пое отговорност за бомбената атака в Джеда

Снимка:

Групировката „Ислямска държава“ заяви, че е отговорна за нападението на саудитска церемония, свързана с Първата световна война, съобщи ДЕ24. Едни от мишените на церемонията са били и представителите на европейски държави, тъй като „те са част от международната коалиция, която се бори срещу бойци на „Ислямска държава“.

Бомбата беше взривена по време на честване за Първата световна война, на което присъстваха западни дипломати в саудитския град Джеда, оставяйки четирима ранени. Дипломати от Франция, Гърция, Италия, Великобритания и САЩ са присъствали на церемонията по честването на Деня на примирието. Гръцки полицай, пребиваващ в кралството, е сред ранените, има ранен и британски гражданин, а саудитски полицай е претърпял леки наранявания.

В изявление на саудитската държавна агенция в четвъртък вечерта престолонаследникът Мохамед бин Салман обеща да нанесе удар с „железен юмрук срещу всеки, който иска да подкопае нашата сигурност и стабилност“ след нападението в Джеда.

Франция е обект на три нападения през последните няколко седмици, приписани от властите на мюсюлмански екстремисти.

Карикатурите на пророка Мохамед, които бяха публикувани отново по-рано тази година, се считат за обидни от много мюсюлмани и предизвикаха протести в Азия и Близкия изток, призовавайки за бойкот на френските продукти. Смята се, че те са предизвикали няколкото атаки срещу френски граждани през последните седмици.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още