Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Испания е първа в ЕС с повече от 1 милион заразени с коронавируса

Свят

Испания е първа в ЕС с повече от 1 милион заразени с коронавируса

Снимка:

Голи лекари протестират в Барселона

Испания стана първата страна от ЕС, която има повече от един милион заразени с новия коронавирус, показват данни на министерството на здравеопазването, предаде агенция Ройтерс.

С новите 16 973 случая от началото на епидемията в Испания са се заразили 1 005 295 души. Само САЩ, Индия, Бразилия, Русия и Аржентина са съобщили за по-голям брой заразени, отбелязват световните агенции.

Броят на смъртните случаи в Испания от новия коронавирус също нарасна днес със 156 до общо 34 366.

Междувременно голи лекари протестираха в Барселона, а Мадрид се задъхва, съобщава в репортаж „Евронюз“. Младите здравни работници са съблекли дрехите си на площад „Сан Джауме“ в Барселона, за да изразят дълбоката си умора от малкото почивка, ниски заплати и липса на надзор.

Някои от тези млади лекари, които тепърва започват професията се оплакват, че е трябвало да напуснат специализацията си, за да се присъединят към първата линия на борба срещу вируса, поемайки отговорности, за които не са били подготвени.

Правителството на Испания обмисля налагане на вечерен час, като този, който е в сила в голяма част от Франция, за да спре вълната от инфекции. Това обаче ще изисква обявяване на извънредно положение, което зависи от политически консетсус и за сега изглежда твърде несигурно.

Частичното блокиране се разпространява във все повече градове. Бургос, в Кастилия и Леон, бе затворен тази сряда, следвайки пътя на Саламанка, Леон и Паленсия. В Естремадура вече има седем града с ограничения в придвижването.

На север, в автономната общност Навара, с повече от 1000 случая на коронавирус на 100 000 жители, мерките за блокиране ще бъдат приложени от днес.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още