Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Испания и Великобритания постигнаха споразумение за Гибралтар

Свят

Испания и Великобритания постигнаха споразумение за Гибралтар

Снимка:

Испания и Великобритания постигнаха "принципно споразумение" за Гибралтар, предадоха световните агенции.

Постигнахме първоначално споразумение с Великобритания, което ще послужи като основа за бъдещ договор между Европейския съюз и Обединеното кралство, обяви външният министър Аранча Гонсалес Лая пред медиите.

Споразумението означава премахване на „оградата“ и на контрола между Гибралтар и Испания, каза испанският външен министър часове преди изтичането на преходния период по Брекзит.

„Започваме нов етап. Постигнахме предварително споразумение с Обединеното кралство по Гибралтар, което ще ни позволи да премахнем препятствията и да направим крачка към всеобщ разцвет. Благодаря на чуждестранните преговарящи“, написа в Тиутър испанският премиер Педро Санчес. По информация на Ройтерс, в рамките на споразумението върху Гибралтар ще действат част от договорите в ЕС, например Шенгенското споразумение.

Гибралтар е отвъдморска британска територия на Пиринейския полуостров, за която претендира Мадрид. Докато и двете страни бяха членове на Евросъюза, ситуацията, свързана с този спор, оставаше относително спокойна. С напускането на Европейския съюз от страна на Великобритания всички нейни територии, следователно и жителите на Гибралтар, могат да загубят достъпа до европейския пазар, а в най-лошия случай и възможността за свободно движение на територията на ЕС.

Преговарящите работиха денонощно, за да сключат споразумението и да се избегне създаването на нова "твърда граница" между Великобритания и ЕС, която би причинила огромни смущения за пътуващите и бизнеса от двете страни на граничната линия.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още