Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Испания с план за шоково намаляване на цената на тока

Свят

Испания с план за шоково намаляване на цената на тока

Снимка:

Испанският министър-председател Педро Санчес ще представи план за сериозно понижаване на цената на електроенергията, която достигна исторически върхове през летните месеци. Вчера един мегаватчас се купуваше за 154,16 евро, което е три пъти повече от миналата година, когато цената бе 46 евро. Идеята на плана е до края на годината цената на тока да спадне с 15%.

Общественото недоволство стана повод испанското правителство да потърси начин за облекчаване на сметките на бизнеса и домакинствата. Премиерът Санчес дори се ангажира в края на годината испанците да плащат цена за ток като през 2018г.

Първата стъпка на испанското правителство ще е да намали специалния данък върху електроенергията от 5,1% на 0,5 %, който централното правителство е преотстъпило на автономните региони. Според експерти това означава, че приходите ще спаднат с 350 милиона евро годишно и правителството ще трябва да компенсира автономиите за пропуснатите доходи.

Санчес припомни, че кабинетът вече е намалил ДДС от 21% на 10% и е премахнал 7%-ния данък върху генерирането за всички потребители с договорна мощност до 10 киловата (kW), при условие че средната месечна цена на пазара на едро на електроенергия е над 45 евро за мегаватчас (MWh).

Спирането на този данък вече беше приложено през 2018 г. в продължение на шест месеца и се очаква сега отново да се удължи до края на декември.

Следващите стъпки от шоковия план за намаляване на цената на тока са структурни реформи за насърчаване на по-чиста и по-евтина енергия и мерки за защита на най-уязвимите потребители.  

 


Етикети Испания, цени, ток

Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още