Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Исторически рекорди: Температурите на Антарктида стигнаха 20 градуса

Свят

Исторически рекорди: Температурите на Антарктида стигнаха 20 градуса

Снимка:

Температурите на ледения континент Антарктида отбелязаха исторически рекорди. Откакто съществуват термометрите, там никога не са измервани температури от 20 градуса – допреди няколко дни.

На 9 февруари тази година учените от бразилската експедиция са измерили температурата от 20,75 градуса на остров Сиймур. Досега там най-високата стойност е била 19,8 градуса – това се е случило през далечната 1982 г.

Само 3 дни по-рано, на 6 февруари по обед, температурата в базата на изследователската станция Есперанса се качила до 18,3 градуса. Това също е рекорд – най-високият показател в тази част на континента от 1961 година според Националната метеорологична служба.

Новият рекорд е „шокиращ, разбира се, но за съжаление не е изненадващ, защото Антарктида се затопля заедно с останалата част от планетата“, коментира Фрида Бенгсон, специалистка на „Грийнпийъс” по морска среда .

В Марамбио, друга база в Антарктида, температурата на 6 февруари достигна 14,1 градуса по Целзий, което го прави най-горещия ден там от 1971 г.

2019-а бе втората най-гореща година на земното кълбо, откакто се правят температурни отчети.

2020 година започна със същата тенденция, миналият месец беше най-горещият януари.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още