Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Историята на 18-годишния Кайл Ритенхаус: От обвинение в убийство и расизъм до присъда „невинен“

Свят

Историята на 18-годишния Кайл Ритенхаус: От обвинение в убийство и расизъм до присъда „невинен“

Снимка:

Преди дни приключи едно от историческите съдебни дела в последните няколко десетилетия в САЩ. Става дума за  делото срещу 18-годишния младеж Кайл Ритенхаус, който беше съден за убийството на двама мъже на 26 и 36 години и раняването на трети с полуавтоматична пушка на 23 август 2020 г. в град Кеноша, намиращ се в района на Големите езера.

В местните информационни агенции можеше да се прочете следния текст: „17-годишен ученик уби двама души при стрелба в градче, близо до Чикаго, миналата нощ. Кайл Ритенхаус излязъл с автоматична пушка на улицата, за да „защити реда и мира в града“. Той започнал да стреля срещу група хора в центъра на града, при което двама души били убити на място. По-късно Кайл се прибрал в дома си в съседния град Антиохия, а там бил арестуван от полицията. В момента се намира в център за задържане на малолетни и очаква явяване пред съдия. Той ще бъде обвинен в шест престъпления – две убийства, раняване на човек, заплаха за живота на други, притежание на незаконно оръжие и създаване на масова паника. По думите на негови близък, наскоро Ритенхаус искал да влезе в редиците на полицията в Антиохия, която изпитва сериозни проблеми с липсата на кадри. Но бил отхвърлен, тъй като не е навършил 21 години“.

На кадрите, потвърдени после и от множество официални свидетелски показания, обаче  се вижда, че Кайл Ритенхаус отива в Кеноша, Уисконсин, за да пази общността от опожаряване и да предлага първа помощ. Припомняме, че по информация на американски медии тогава стотици крайнолеви екстремисти са опожарили града, заплашвали са  живота на мирните граждани и в продължение на няколко нощи са  тероризирали цивилното население на Кеноша, Уисконсин. Кайл Ритенхаус отива да пази общността от вандалите.

Foxnews съобщава, че младежът  е снабден с пожарогасител, медицински комплект за първа помощ и полуавтоматична карабина AR-15. Докато гаси поредния пожар в района, той попада сред враждебна тълпа и е подгонен от Джоузеф Розенбаум, който се опитва да му вземе оръжието, след като по-рано му е казал, че ще го убие. Кайл, в акт на самоотбрана, прострелва смъртоносно „протестиращия“. После се оказва, че Розенбаум е лежал в затвора за изнасилване на дете и е осъден педофил с множество сексуални нападения над момчета на възраст между 9 и 11 години.

Минути след като се спасява от Розенбаум, Кайл е нападнат от тълпа, докато бяга към изтеглилата се полиция. Повален е на земята. Прострелва смъртоносно Антъни Хюбер, който го удря със скейтборд по главата и пробва да вземе оръжието му, и ранява Гейдж Гройскройц, след като той насочва незаконно притежаван пистолет към лицето му. И двамата се оказват рецидивисти с дълги досиета за всякакви престъпления – от домашно насилие до обири.

Кайл се предава сам в полицията, а решението на  прокуратурата е да  го вкара в затвора до живот. Самото дело беше предавано на живо и представляваше напрегната съдебна драма. Според мненията на експерти  обвиненията срещу момчето са били скалъпени и дори свидетелите на прокуратурата, без да искат са  опровергавали обвиненията срещу младежа.

Въпреки всички тези разминавания във версиите и видеозаписите в Америка тези събития се разглеждаха като „системния расизъм срещу чернокожите“. Но в ктайна сметка и 18-годишният  Кайл беше признат за невинен и пуснат на свобода като герой.

В свое интервю пред "Фокс нюз" младежът заявява, че не е расист и, че подкрепя движенето "Животът на чернокожите има значение". "Този процес няма нищо общо с расизма, ставаше дума за правото на самоотбрана", каза още Ритенхаус.

Зaceдaтeлитe рeшихa,  Ритънхaуc e нeвинeн, тъй кaтo при caмooтбрaнa e прocтрeлял cмъртoнocнo двaмa души и e рaнил трeти нa прoтecтитe, бeлязaни oт пoдпaлвaния, рaзмирици и мaрoдeрcтвa. Пoдcъдимият и тримaтa пocтрaдaли ca бeли.

Рeшeниeтo нa журитo дoпринece зa oжecтoчaвaнeтo нa cпoрoвeтe в CAЩ зa прaвoтo дa ce нocи oгнecтрeлнo oръжиe и зa грaницитe нa дoпуcтимaтa caмooтбрaнa.

Джo Бaйдън, кoйтo пo врeмe нa прeдизбoрнaтa cи кaмпaния минaлaтa гoдинa нaмeкнa, чe Ритънхaуc e "бял cупрeмacиcт", зaяви, чe e cъглaceн c рeшeниeтo нa журитo в Уиcкoнcин. Прeзидeнтът призoвa aмeрикaнцитe дa рeaгирaт cпoкoйнo.  


Топ новини

виж още

Актуална тема