Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Италианският парламент гласува доверие на Марио Драги

Свят

Италианският парламент гласува доверие на Марио Драги

Снимка:

Днес ще се произнесе и долната камара на Сената

Горната камара на италианския парламент гласува доверие на нов кабинет, ръководен от бившия председател на Европейската централна банка Марио Драги, съобщават световните агенции. 262 депутати са подкрепили правителството, 40 са гласували против, а двама са се въздържали.

Новият кабинет, който включва както технократи, така и представители на политически партии вече се ползва с подкрепата на голямо мнозинство, включително партии, които обикновено са в опозиция.

Гласуването на доверие, което е задължителна формалност при окончателното потвърждение на кабинета, беше предшествано от реч на Драги пред сенаторите. Сред приоритетните дейности на неговото правителство той посочи противодействието на пандемията, икономическото възстановяване след кризата, причинена от коронавируса, включително чрез рационално използване на средства от специализиран европейски фонд, инвестиции в образование, зелена икономика, технологично развитие и трансформация на околната среда. Драги подчерта неприкосновеността на единната европейска валута, придържането към европейските и трансатлантическите съюзи, необходимостта от изграждане на търговски отношения на многостранна основа.

Новото парламентарно мнозинство е съставено от политически партии, които се наричат алтернативи една на друга. На този фон вече е сформирана междупарламентарна група, която включва фракциите на "Движение 5 звезди ", Демократическата партия и малката партия "Свободни и равни ", които бяха в основата на предишната управляваща коалиция. Това беше направено за дистанциране от новите партньори от дясноцентристкия спектър "Напред, Италия и „Лига“, които също изразиха подкрепа за Драги. В опозиция остана съюзникът на последния в коалицията - партия „Италиански братя“, както и малка група от италианската левица.

Днес предстои и долната камара на италианския Сенат да гласува доверие на правителството, което ще бъде предшествано от реч на премиера Марио Драги и дискусия.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още