Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Италия е в шок след освобождаването от затвора на жесток мафиотски бос

Свят

Италия е в шок след освобождаването от затвора на жесток мафиотски бос

Снимка:

Джовани Бруска, известен като „Касапинът“, призна своята роля в над 100 убийства

Сицилианският мафиотски бос Джовани Бруска, човекът, който взривява бомбата, убила съдия Джовани Фалконе през 1992 година, е освободен от затвора след изтърпяване на 25-годишна присъда. Това причини изключителна болка и гняв сред роднините на неговите жертви.

64-годишният Бруска беше арестуван през 1996 г. в скривалището си в провинция Агридженто, четири години след атентата, който уби Фалконе, съпругата му и трима полицаи, пише Тhe Courier.

Впоследствие той съдейства на прокурорите в репресиите срещу клановете Cosa Nostra.

Мафиотът трябваше да бъде освободен от затвора през 2022 година. Но присъдата все пак беше намалена заради „добро“ поведение.

Убийството на Фалконе, последвано два месеца по-късно от това на колегата му - антимафиотския магистрат Паоло Борселино, беше един от най-известните епизоди в дългата и жестока борба на Италия срещу организираната престъпност.

Бруска, известен като „Касапинът“, призна своята роля в над 100 убийства.

Той не само признава, че е координирал подготовката за кървавия акт, при който загинаха съдията Джовани Фалконе, съпругата му Франческа Морвильо и трима мъже от ескорта. Той признава за множество престъпления в района на Сан Джузепе Ято. Но преди всичко той призна своята отговорност за отвличането и жестокото убийство на Джузепе Ди Матео, тринадесетгодишния син на сътрудника му Сантино Ди Матео. Момчето беше залято с киселина, припомня агенция АНСА.

Сантино Ди Матео беше, наред с всичко, пазителят на мрачните тайни на клана и беше започнал да ги разкрива на прокурора Джанкарло Казели и на магистратите от Агенцията за развитие на Палермо. Изправен пред перспективата да прекара остатъка от живота си в затвора, няколко месеца след ареста си, той започна да разкрива предисторията и контекста на много престъпления и атентати в Рим и Флоренция през 1993 година, пише още агенцията.

„Законът не може да бъде един и същ за тези хора. Бруска не заслужава нищо. Освен сина ми, той уби и 23-годишно бременно момиче, Антонела Бономо, след като измъчи приятеля й. Удушени, без причина, без да знаят нищо за техния бизнес. Тези хора не са част от човечеството“, заяви Сантино Ди Матео пред италианския Corriere della Sera.

„Бруска познаваше моя син Джузепе от дете. Той си играеше с него на Play Station. И все пак го уби, като го разтвори в киселина. И за този ужас плаща с двадесет години? Дори не мога да плача на гроб и си го представям готов за разходка. Надявам се, че никога няма да срещна Бруска, моля се на Господ за това. Ако това се случи, не знам какво мога да направя.

Бруска не скрива мъченията, които е причинил и прави преглед на най-отвратителните си престъпления.

„Той е сътрудничил на правосъдието само за да се възползва, това не е бил личен, интимен избор“, каза Росария Коста, вдовица на полицай, загинал при атентата срещу Фалконе, пред всекидневник Corriere della Sera.

Мария Фалконе, сестрата на съдията, заяви, че е „натъжена“ от новината, но че законът дава право на Бруска да напусне затвора.

Бруска предостави на разследващите информация за няколко смъртоносни нападения на Cosa Nostra, извършени през 80-те и 90-те години на миналия век, и свидетелства в процес по предполагаеми преговори между италиански служители и мафиоти за спиране на престъпленията.

Бруска - който вече няколко пъти е получил временен отпуск от затвора - ще бъде условно освободен в продължение на четири години, съобщиха италианските медии.

„Независимо какво може да си мисли, независимо от жестокостите, които е извършил по това време, все пак имаше сътрудничество ... Нека не забравяме, че той даде информация за убийства както в Сицилия, така и в континентална Италия“, каза пред Ройтерс главният антимафиотски прокурор, Федерико Кафиеро Де Рахо.

„Очевидно съдиите вярваха, че това е подходяща присъда за него“, добави той.

Няколко италиански политици осъдиха освобождаването на Бруска.

„Това не е „справедливостта“, която италианците заслужават“, категоричен е Матео Салвини, лидерът на италианската партия „Лига“.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема