Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Италия инвестира в Либия 8 млрд. долара за разработване на газови находища

Свят

Италия инвестира в Либия 8 млрд. долара за разработване на газови находища

Италия инвестира в Либия 8 млрд. долара за разработване на газови находища - Tribune.bg
Снимка:

Италианския енергиен колос ENI и националната петролна корпорация на Либия (NOC) подписаха споразумение за проект за разработване находища на газ в северноафриканската страна.

На срещата в Триполи присъстваха премиерът на Италия Джорджа Мелони, този на либийското правителство на националното единство Абдел Хамид ал Дабайба и представители на енергийните корпорации на двете страни.   

За реализирането на проекта ENI  ще инвестира рекордните 8 милиарда долара. 

Целта е да се увеличи производството на газ чрез две находища, което ще започне през 2026 година с капацитет от над 21 милиона кубически метра газ на ден.

Част от него ще е за вътрешния пазар на Либия, останалата - за износ към Италия чрез газопровода Greenstream. Той свързва двете страни през Средиземно море и е в действие от 2004 година.

Премиерът Джорджа Мелони нарече случилото се „историческо“ и че „Италия ще бъде хъб за енергийни доставки за цяла Европа“.

Тя подчерта, че „Либия е приоритет за Италия и европейското енергийно предизвикателство“. Италия и Либия ще си сътрудничат и срещу незаконната имиграция, за което бе подписан меморандум за доставката на пет патрулни катера, финансирани от ЕС.

Исторически Либия е била винаги важна за Италия за икономически инвестиции и добиването на петрол от 1938 г., а след това и на газ.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Италия, Либия
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети