Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Избират нов председател на ЕП на 18 януари

Свят

Избират нов председател на ЕП на 18 януари

Избират нов председател на ЕП на 18 януари - Tribune.bg
Снимка:

Европейският парламент ще избере на 18 януари следващия председател на институцията. Това се посочва в съобщение на ЕП по повод кончината на досегашния председател Давид Сасоли, цитирано от БТА.

До вота институцията ще бъде ръководена от досегашния си първи заместник-председател Роберта Мецола (Малта, Европейска народна партия - ЕНП). Очаква се Мецола да бъде избрана за ръководител на институцията до края на законодателния мандат през 2024 година.

По силата на споразумението между парламентарните политически сили, председателите на ЕП се избират с мандат, равен на половината от мандата на евродепутатите. Така за един законодателен мандат ЕП се ръководи последователно от двама председатели, излъчени от първите две по численост парламентарни групи.

Сасоли, евродепутат от групата на Социалистите и демократите, беше избран на 3 юли 2019 г. и мандатът му завършваше този месец. ЕП отбелязва, че предстоящият избор на председател не е пряка последица от неговата неочаквана кончина.

В съобщението се допълва, че евродепутатите ще отдадат почит към Сасоли идния понеделник при откриването на първата за годината пленарна сесия в Страсбург.

Поклонението пред покойния председател на ЕП е насрочено за четвъртък в Рим, а погребението ще бъде на следващия ден.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати