Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Избори за ЕП – днес гласуват 21 държави-членки

Свят

Избори за ЕП – днес гласуват 21 държави-членки

Снимка:

Седем страни от ЕС вече направиха своя избор

Днес е последният ден от изборите за нов Европейски парламент. Вотът стартира още на 23 май, но най-много страни-членки от ЕС гласуват именно в неделя. Европейските избори се провеждат днес в общо 21 държави. Досега седем държави проведоха избори за евродепутати - Великобритания, Холандия, Ирландия, Чехия, Малта, Латвия и Словакия. Резултатите обаче от техния вот не са обявени. Официално всички данни ще станат ясни след приключване на изборния ден.

Над 400 млн. са избирателите в 28-те страни от ЕС, които трябва да изберат бъдещите евродепутати. А техният брой остава 751. Брекзит повлия и на европейския вот. Тъй като първоначално Великобритания трябваше да е извън ЕС по време на изборите, се предвиждаше депутатите в Брюксел да бъдат 705. След отлагането на Брекзит жителите на Кралството също дадоха своя глас и така броят на евродепутатите се запазва, поне засега.

По традиция с най-много депутати е Германия – 96. След нея се нареждат Франция - 74, Италия -73, Испания - 54 и Полша – 51. Румъния трябва да избере 32 свои представители в ЕО, а Холандия – 26. Белгия, Чехия, Гърция, Унгария и Португалия имат по 21 представители в европейската институция. След тях е Швеция с 20 евродепутати, Австрия – с 18 и България –с 17. Дания, Финландия и Словакия ще излъчат 13. Ирландия, Хърватия и Литва  ще имат по 11 евродепутати. Латвия и Словения ще имат 8. Най-малко ще бъдат избраниците на Естония, Малта, Кипър и Люксембург– 6.

В Белгия вотът не е само за Европа. Страната провежда национални и регионални избори. Подобна е ситуацията и в съседна Гърция, където също има местни избори на 26 май.

Да, Европейските избори ще определят разпределението на силите в новия ЕП, но нещата не приключват с тях.

Още във вторник след вота предстои извънредна среща на евролидерите, на която ще започне обсъждането и за разпределение на важните постове в Европа.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

Тръмп: Кюрдите не са ангели

Тръмп: Кюрдите не са ангели

Той беше подложен на силна критика заради изоставянето на кюрдите преди турската офанзива в Северна Сирия

виж още

Актуална тема

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив