Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Изненада! Кокошки в Шотландия снасят лечебни яйца

Свят

Изненада! Кокошки в Шотландия снасят лечебни яйца

Изненада! Кокошки в Шотландия снасят лечебни яйца - Tribune.bg
Снимка:

В ДНК-то им е добавен човешки ген

В Единбургския университет експериментално се отглеждат кокошки, чиито яйца съдържат два вида човешки протеини, съобщава Би Би Си. Консумирането на тези яйца е в състояние да противодейства на артрит и няколко вида ракови заболявания, коментират учените, провели експеримента.

Яйцата на новите кокошки съдържат протеин IFNalpha2a с мощни антивирусни и противоракови свойства, а също и протеина с наименования макрофаг-CSF, който помага за самостоятелно възстановяване на засегнати тъкани.

Според Би Би Си кокошките са „принудени“ да снасят лечебните яйца с помощта на генно модифициране. „В тяхната ДНК е добавен човешки ген, благодарение на който в организма се произвеждат важни протеини“, признават учените. Методът им не е нов, защото и в миналото техни колеги са произвеждали различни видове човешки протеини с помощта на животни – кози, зайци и кокошки. Този път обаче значително е повишено съдържанието на протеини в животинските продукти.

„Три яйца съдържат клиничната доза от лекарства“, гласи изявление на изследователите. Развитието на заболявания в организма често се свързва с недостига на някакъв елемент, например протеин. Такива заболявания могат да се контролират с помощта на лекарства, съдържащи недостигащия елемент. Лекарства с такива протеини се произвеждат и в промишлени условия, но получаването им от кокоши яйца е между 10 и 100 пъти по-евтино, казва д-р Лиса Херън от Roslin Techmologies, която работи над комерсиализирането на проекта.

Модифицираните кокошки се отглеждат в луксозни условия в сравнение с птицефермите. Тъй като разработването на пълноценен препарат ще отнеме между 10 и 20 години, като начало учените имат намерение да използват метода си за производството на ветеринарни препарати.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети яйца, лечение

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати