Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Израел е близо до колективен имунитет срещу ковид

Свят

Израел е близо до колективен имунитет срещу ковид

Израел е близо до колективен имунитет срещу ковид - Tribune.bg
Снимка:

В страната случаите на ковид намаляват във всички възрастови групи

Израел е близо до колективен имунитет срещу ковид, твърди израелски лекар, съобщи Би Би Си. За коронавируса прогнозният праг на такъв имунитет е най-малко 65% -70%. Това се случва, когато достатъчна част от населението има защита срещу инфекция, която спира да се разпространява и дори хората, които сами нямат имунитет, са косвено защитени.

Но учените във Великобритания са по-предпазливи. „С изключителна предпазливост" да се заключава, че стадният имунитет е достигнат“, препоръчва д-р Сара Пит, вирусолог от Университета в Брайтън. Тя смята, че е още рано и ще бъде трудно дори при високи нива на ваксинация това да се постигне.

„Трябва да видим дали случаите в Израел продължават да падат и да останат на ниски нива", коментира Пит и допълни, че  достигането на това ниво на популационен имунитет е важно за защита на хората, които не могат да бъдат ваксинирани или чиято имунна система е твърде слаба, за да предизвика добър защитен отговор.

Повече от половината (5,3 милиона) жители на Израел са били ваксинирани, а други 830 000 души са тествани положително за вируса в миналото, което се предполага, че ще осигури някакъв естествен имунитет. Така че при около 68% от населението има вероятност да има антитела в кръвта си, които могат да се борят с вируса.

Проф. Еял Лешем, директор на най-голямата болница в Израел, Медицинският център „Шеба“, заяви, че колективният имунитет е „единственото обяснение“ за факта, че случаите продължават да падат, дори когато бяха премахнати още ограничения.

„Наблюдава се непрекъснат спад, въпреки връщането към почти нормалното. Това ни казва, че дори човек да е заразен, повечето хора, които срещат, разхождайки се, няма да бъдат заразени", изтъкна проф. Лешем. По думите му в Израел случаите намаляват във всички възрастови групи, включително при децата, въпреки че по-младите от 16 години обикновено не се ваксинират. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати