Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Израел е под натиск да удължи срока на примирието

Свят

Израел е под натиск да удължи срока на примирието

Израел е под натиск да удължи срока на примирието - Tribune.bg
Снимка:

Примирието между Израел и Хамас навлезе в последните си 24 часа днес, като войнстващата групировка заяви, че е готова да удължи паузата след като освободи още заложници, сред които и четиригодишно дете, осиротяло при атаката ѝ.

По време на паузата, започнала от 24 ноември, бяха освободени десетки заложници, а в замяна Израел освободи повече от 100 палестински затворници.

АФП съобщи, че сега вниманието е насочено към това дали примирието ще бъде удължено преди планирания му край рано сутринта на 28 ноември.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви:

"Това е моята цел, това е нашата цел - да продължим тази пауза и след утрешния ден, за да можем да продължим да освобождаваме още заложници и да предоставяме повече хуманитарна помощ на нуждаещите се в Газа".

Хамас изрази готовност да удължи примирието, като източник на АФП съобщи, че групировката е заявила пред посредниците, че е готова да го удължи с "два до четири дни".

Израел е изправен пред огромен натиск от страна на семействата на заложниците, както и от страна на съюзниците, да удължи примирието, за да осигури повече освобождавания. Министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви, че е разговарял с Байдън и би приветствал удължаването на временното примирие, ако това означава, че на всеки допълнителен ден ще бъдат освобождавани по 10 пленници.

Съгласно примирието 50 заложници, държани от бойците, трябваше да бъдат освободени за четири дни в замяна на 150 палестински затворници.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати