Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Израел е в пълна готовност за сухопътна офанзива в Ивицата Газа

Свят

Израел е в пълна готовност за сухопътна офанзива в Ивицата Газа

Израел е в пълна готовност за сухопътна офанзива в Ивицата Газа - Tribune.bg
Снимка:

На границата са струпани десетки хиляди войници и бойна техника

Израел продължава подготовката за мащабна сухопътна офанзива в Ивицата Газа. По границата на анклава са струпани десетки хиляди войници и бойна техника.

Основните цели на операцията ще са в северната част на Ивицата Газа, а израелските власти призоваха цивилното население в района – над един милион души, да се изтегли на юг. Досега повече от 600 хиляди души са се вслушали в този призив и са потърсили подслон в южния град Хан Юнис. Запасите от гориво във всички болници в Газа се очаква да стигнат само за още около 24 часа, което излага на риск хиляди пациенти, предупреди ООН.

На дипломатическата сцена се полагат усилия за избягване на тежка хуманитарна криза и разрастване на конфликта. Американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви след обиколка в региона, че лидерите на арабските държави, които е посетил, са решени да спрат разпространението на войната.

„Чух от почти всички партньори решимост, че трябва да направим всичко възможно, за да се уверим, че това няма да се разпространи на други места. Това, което правим, включително разполагането на бойни групи самолетоносачи, не е за да провокираме никого. Искаме да изпратим много ясно възпиращо послание, че никой не трябва да прави нищо, което да разшири този конфликт или което засилва агресията срещу Израел от която и да е посока”, заяви Блинкен.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати