Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Израел има 21 дни да намери премиер

Свят

Израел има 21 дни да намери премиер

Снимка:

Страната е изправена пред трети парламентарни избори за година

21 дни – това е срокът, който депутатите в Израел имат, за да намерят премиер. Безпрецедентният ход бе предприет от президента на страната Реувен Ривлин, след като и Бенямин Нетаняху, и Бени Ганц не успяха да сформират правителство.

Така за първи път в историята на страната ще бъде използван закон, който позволява парламентът (Кнессет) да избере премиер.

„Започвайки от днес, до 21 дни решението кой да сформира следващото правителство е на членовете на Кнессет“, заяви президентът. Ривлин определи случващото се като „един от най-важните моменти за Израел“. Той призова депутатите да се замислят и какъв е дългът им към държавата.

Предложеният кандидат за министър-председател трябва да събере подкрепата на мнозинството от 120-местния Кнессет. След това той ще трябва да сформира коалиционно правителство в рамките на две седмици.

Ако този опит за сформиране на правителство се провали, политическата криза в Израел ще се задълбочи. Страната отново ще се окаже изправена пред избори – трети парламентарни избори в рамките на една година.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още