Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Израел има готовност да обсъди с Турция средиземноморския газопровод

Свят

Израел има готовност да обсъди с Турция средиземноморския газопровод

Снимка:

Тръбата няма да замени газопровода, договорен от Тел Авив с Гърция, Кипър и Италия

Израелските власти са готови да обсъдят с Турция изграждането на газопровод, съобщи „Сабах”, позовавайки се на дипломатически източници.

Властите в Израел твърдят, че „са отворени да обсъдят турското предложение за изграждане на газопровод от израелските резервоари през Турция до Европа”, ако турците са сериозни. Подчертава се, че той няма да замени газопровода с Гърция, Кипър и Италия.

Между 2015 г. и 2017 г. са проведени преговори между Израел и Турция относно възможността за изграждане на газопровод от Израел за Европа, който да преминава през територията на Турция.

Неотдавна медиите съобщиха, че временно управляващият посолството на Израел в Турция е бил извикан на разговор в Министерство на външните работи, където са го предупредили, че плановете за изграждане на газопровод в Източното Средиземноморие съвместно с Гърция, Италия и администрацията на кипърските гърци ще изискват одобрението на Турция.

През 2017 г. министрите на енергетиката на Израел, Гърция, Кипър (гръцката част – бел. ред.) и италианският посланик в Кипър в присъствието на еврокомисаря по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете подписаха в Никозия меморандум за разбирателство относно плановете на изграждане на тръбопровода.

Дългосрочният проект, чиято приблизителна стойност е 5,8 милиарда евро, е критикуван от Турция, тъй като игнорира суверенните права на кипърските турци, живеещи в северната част на остров Кипър. Турските власти и представителите на кипърските турци настояват всички страни да бъдат включени в проекта и да има справедливо споделяне на ресурсите в Източното Средиземноморие.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив