Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Израел одобри ваксината на „Модерна“

Свят

Израел одобри ваксината на „Модерна“

Снимка:

Мексико ще произважда препарата на „АстраЗенека“

Министерството на здравеопазването на Израел е одобрило ковид ваксината на американската компания "Модерна". Първите доставки се очакват този месец, съобщи ТАСС. „Днешното одобрение на ваксината е важен момент в историята на нашата компания и в глобалната борба срещу ковид“, посочи главният изпълнителен директор Стивън Бансел.

Компанията е доставила около 18 милиона дози на САЩ в рамките на споразумение за 200 милиона дози от ваксината, освен това е подписала и споразумение с правителството на Канада за 40 милиона дози.

"Модерна" обяви в понеделник, че ще произведе най-малко 600 милиона дози от своята ваксина през тази година. Компанията работи по инвестиции и наемане на персонал, за да бъде в състояние да достави до един милиард дози от препарата през 2021 г.

Израел стана третата страна, одобрила тази ваксина след САЩ и Канада, като страната е поръчала 6 милиона дози от ваксината.

На 20 декември Израел стартира национална кампания за ваксинация срещу новия коронавирус. Към 4 януари над 1,2 милиона израелци са получили първата доза ваксината, разработена от "Пфайзер"и "Бионтех".

В Израел на 27 декември започна пълна карантина. До 9 януари на жителите на еврейската държава е забранено да се движат на повече от 1 км от дома си, с изключение на редица конкретни изключения, които включват разрешена работа и обучение. За нарушение на тази разпоредба е въведена глоба от 500 шекела, същото наказание е предвидено за неносенето на защитна маска. Също така е забранено да ходите на гости, всички развлекателни заведения и търговски обекти са затворени, с изключение на тези, които продават основни стоки.

От своя страна Мексико разреши за употреба ваксината на британско-шведската компания „АстраЗенека“ и Оксфордския университет, като скоро ще започне и производство на тази ваксина.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още