Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Израел: Джордж Сорос непрекъснато подкопава държавата и сигурността ѝ

Свят

Израел: Джордж Сорос непрекъснато подкопава държавата и сигурността ѝ

Израел: Джордж Сорос непрекъснато подкопава държавата и сигурността ѝ - Tribune.bg
Снимка:

Хиляди в САЩ искаха от Тръмп да обяви Сорос за терорист

Израел не веднъж изразява критиките си към унгарско-американския милиардер Джордж Сорос, който "непрекъснато" се стреми да подкопае израелците правителство и финансира организациите, които „онеправдават еврейската държава".

Правителството смята, че съфинансирани от Сорос групи също се стремят да попречат на Израел да се защитава.

През 2017 година израелското външно министерство заклейми някои от дейностите на американския милиардер, взимайки страната на Унгария в „основателните“ ѝ критики към него. Унгарското правителство се противопостави срещу подкрепата на Сорос за приемането на повече мигранти, което Будапеща отхвърля.

Виктор Орбан подкрепяше кампания, в която милиардерът често беше изобразяван като злодей. „Нека не позволим на Сорос да се смее последен,“ гласяха билбордове с негови снимки. Еврейски групи и организации за защита на човешките права обявиха, че посланията на билбордовете подклаждат антисемитизъм и „извикват спомени за нацистките плакати от времето на Втората световна война.“

Израелският посланик в Унгария първоначално осъди кампанията в изявление и каза, че тя „извиква тъжни спомени, но всява и омраза и страх“ – по времето на Холокоста от съюзената с нацистите Унгария се депортират 500 000 евреи. Последва и обяснение, че изказването няма за цел да делегитимира критиката срещу Джордж Сорос, който „системно подкопава демократично избраните правителства на Израел“. Това беше съобщено от говорителят на външното министерство Еманюел Нахшон. Той добави, че организации, финансирани от Сорос, „злепоставят еврейската държава и искат да отрекат правото ѝ да се защитава сама.“

Сред финансираните от Сорос организации са „Хюмън райтс уоч“, която често критикува израелските действия в Западния бряг и политиките им спрямо палестинците.

Сорос е предоставил най-малко 30 милиарда долара на фондацията си „Отворено общество“, чийто основател е той.

Богатство му към 2007 г. е оценено на 8,5 млрд. долара от списание Форбс, с което той се нарежда на 80-то място по богатство в света и 24-то в САЩ.

Миналата година петиция с искането милиардерът да бъде обявен за терорист, а всичките му активи да бъдат конфискувани от държавата, беше публикувана на сайта на Белия дом. Тя събра над 100 хил. подписа. „Отчитайки, че Джордж Сорос умишлено и на регулярна база се е опитвал да дестабилизира или да извършва други актове против Съединените щати и техните граждани, създал е и е финансирал десетки (може би стотици) организации, чиято единствена цел е да прилагат терористични тактики, за да спомогнат на колапса на институциите и конституционното правителство на САЩ“, пишеше в петицията.

В писмо от 18 май 2018 г. до Световния еврейски конгрес унгарският премиер Виктор Орбан пише, че Фондацията "Отворено общество" и Сорос "носят лична отговорност за разрастването на антисемитизма в Европа и привличат хората в Европа, сред мигрантите, чиито политически и религиозни възгледи драстично увеличават уязвимостта на нашите еврейски общности."

"За разлика от това, Унгария и нейното правителство защитават европейските еврейски общности, когато възпрепятстват неконтролираното влизане на мигранти в Европейския съюз", каза Орбан.
През юли израелският премиер Бенямин Нетаняху посрещна управляващия четвърти мандат унгарски премиер на посещение, наричайки го "истински приятел на Израел".

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати