Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Изтекоха ли в украински вестник личните данни на 120 000 руски войници?

Свят

Изтекоха ли в украински вестник личните данни на 120 000 руски войници?

Изтекоха ли в украински вестник личните данни на 120 000 руски войници? - Tribune.bg
Снимка:

Достоверността на списъка не е потвърдена

Украинското издание „Правда“ твърди, че е получил списък с личните данни на 120 000 руски войници, които се сражават в Украйна. Данните са били получени от Центъра за отбранителни стратегии, а файлът е наречен – „Орки“.

Сред данните в изтеклия списък са имената, личен състав и място на служба на руснаците. Проучването на данните обаче показва, че има и дата на раждане, адреси, номера на паспорти и дори телефонни номера.

Предполагаемото изтичане подчертава продължаващата ескалация на информационната война след конфликта. Експерти обаче препоръчват да се изчака със заключенията след допълнителна проверка на истинността.

Пред изданието Daily Dot Томас Рид, професор по стратегически изследвания в „Джон Хопкинс“ споделя, че подобни течове са били многократно използвани през цялата история, за да деморализират противниковата сила.

„Какъв е практическият ефект? От историята знаем, че изтичането на имена на персонал има мощен психологически ефект“, каза Рид. „Това създава остро усещане за уязвимост, по много личен начин, за тези, които отговарят, и за тези, които са изложени на теча.”

Д-р Иън Стюарт от Вашингтон, отбеляза, че сравняването на имената на двама руски войници, пленени от украинските сили, със списъка не дава съвпадения.

„Украинските сили публикуваха снимки. Избрах две от тях на случаен принцип и ги потърсих в този списък. Не можах да намеря съвпадения. Необходима е още работа, но има основание да се колебаем относно автентичността“.

Въпреки че списъкът може да бъде истински по отношение на информацията, твърдението, че всички войници са свързани с настоящия конфликт, е в най-добрия случай мъгляво.

Ако обаче се потвърди изтичането, това ще бъде един от най-големите течове на информация за всички времена, коментират издания.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети