Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Извънредната среща в Брюксел: Без решения за лидери на евроинституциите, имена ще се обсъждат през юни

Свят

Извънредната среща в Брюксел: Без решения за лидери на евроинституциите, имена ще се обсъждат през юни

Извънредната среща в Брюксел: Без решения за лидери на евроинституциите, имена ще се обсъждат през юни - Tribune.bg
Снимка:

Ние сме твърдо зад Вебер, каза министър-председателят Бойко Борисов

Лидерите от Европейския съюз се събраха снощи в Брюксел на извънредна среща на върха, за да обсъдят резултатите от евровота и разпределянето на водещите позиции в ЕС. В срещата участва и българският премиер Бойко Борисов.

На срещата до конкретно решение не се е стигнало, съобщава БНТ. Конкретни имена не са били обсъждани. Очаква се това да се случи на следващата среща на върха през юни.

Между страните-членки има различия за процедурата по избора на председател на Европейската комисия (ЕК). Водещият кандидат на ЕНП е Манфред Вебер, а на ПЕС - Франс Тимерманс.

„Ние сме твърдо зад Вебер. Това е нашият шпиценкандидат, за него работихме както и за нашите български евродепутати. Това е решение на партията, ние сме дисциплинирани членове на ЕНП, така че нямаме колебания или други позиции.“ Това заяви българският премиер Бойко Борисов.

„Не искам да говоря за един или друг кандидат, партиите се ограничиха в тази логика на водещите кандидати и сега се мерят име срещу име. Аз не искам да участвам в тази логика на партиите. По-скоро ще поканя всички да търсят този консенсус, който е добър за Европа“, това пък смята за избора френският президент Емануел Макрон, цитиран от БНТ.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще се опита пред следващите дни да търси консенсус между държавите и между Европейския съвет и Европейския парламент.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети