Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Къде в Европа е задължително носенето на маски и какви са правилата?

Свят

Къде в Европа е задължително носенето на маски и какви са правилата?

Снимка:

Редица европейски държави са в плен на втората вълна на COVID-19. Голяма част от тях прибегнаха да мерки, почти толкова строги, колкото през март, когато в Европа започна борбата с вируса.

Къде и какви са правилата по отношение на маските:

Франция

Вече близо седмица парижани и жителите на други големи градове живеят с вечерен час и строги ограничения за работата на заведенията. Носенето на маски е задължително във всички закрити обществени пространства. За Париж и предградията, както и за други градове, сред които Ница, Лион, Лил и Тулуза, мярката важи и на открито за всички над 11 години.

Германия

Федералната република въведе строги ограничения за някои германски провинции, сред които забрана за пътуване и затваряне на ресторанти и нощни заведения. За цялата страна е в сила задължителното носене на маски в магазините и градски транспорт, а глобата за неспазване на мярката, е най-малко 50 евро. На открито маските са задължителни на онези открити места, на които спазването на дистанция е трудно. Сред тях попадат търговски улици и други пешеходни зони в Кьолн и Бон.

Италия

Италия е сред европейските държави с най-строги противоепидемични мерки. Сред тях е и задължително носене на маска на открито и закрито. Без маска е разрешено единствено у дома, но италианците са посъветвани да носят маска, ако в дома им гостува чужд човек. Маските са задължителни и за учениците над 6 години.

Испания

В Испания налагането на мерки, е според степента на разпространение на зараза в съответната област. В Мадрид маските са задължителни за всички над 6-годишна възраст в градския транспорт и на закрито. В части от страната е в сила наредба за носене на маски и на открито.

Нидерландия

В Нидерландия маските са задължителни в магазините, обществения транспорт и други закрити пространства.

Дания

Маските са задължителни в обществения транспорт в Дания, а нарушителите подлежат на санкция.

Белгия

В Белгия маските са задължителни на много места, включително и за публиката на футболни мачове. За един месец ресторантите и баровете бяха затворени,  въведен беше и вечерен час от полунощ до 05.00. Същевременно Коледните базари бяха отменени, а работата от дистанция се превърна в норма.

Гърция

През лятото в Гърция влезе в сила наредба за задължителни маски на открито на три от най-посещаваните острови, както и за района на Халкидики. На територията на цялата страна трябва да се носят маски в градския транспорт и в закритите обществени пространства. А от септември за Атика, в която влиза и столицата Атина, маските са задължителни и за всички открити обществени места, на които има голямо струпване на хора.

Турция

От 9 септември на територията на цяла Турция маските са задължителни на открито и закрито.

Румъния

В Румъния е в сила тристепенен план, в зависимост от броя на заразените в дадена област. Така, например, за столицата Букурещ, където се наблюдава скок на новите случаи, е задължително носенето на маски на всички открити и закрити обществени места. Маски се носят в цялата страна в градския транспорт, в магазините и на места, на които има по-голямо струпване на хора, като автогари.

Чехия

Чехия премахна и после върна маските. От утре пък ще спрат работа повечето магазини и услуги, освен тези за стоки от първа необходимост. "В търговските центрове ще останат отворени само магазините, продаващи хранителни продукти, средства за дезинфекция и домакински стоки, а също аптеките", съобщиха властите. На работодателите се препоръчва да прехвърлят на дистанционен работен режим максимално голям брой служители, за да се избягват личните контакти. Събирането на повече от двама човека на едно място ще бъде забранено, освен когато става дума за хора от едно семейство или колеги.

Украйна

Правителството обмисля да затегне мерките предвид големият скок в броя заразени. През уикенда страната удари нов дневен антирекорд с 6410 заразени. Въпреки затварянето на границите за чужденци до сепрември, мярката изглежда ще бъде удължена, намекна здравният министър. Максим Степанов заяви, че Украйна ще въведе по-строги ограничения, ако случаите се увеличат до 11 000-15 000 дневно. Той предупреди, че ресурсите в медицинската система ще се изчерпят, ако броят на ежедневните случаи надхвърли 20 000.

Полша, Австрия и Словакия са сред държавите, в които носенето на маски на открито беше задължително в даден момент, но в последствие беше отменено. Словакия се очаква скоро да върне мярката за маските. От петък маските са задължителни и за всички жители на сръбската столица Белград.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още