Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Кадрова смяна в Украйна: Уволниха министъра на отбраната Олексий Резников

Свят

Кадрова смяна в Украйна: Уволниха министъра на отбраната Олексий Резников

Кадрова смяна в Украйна: Уволниха министъра на отбраната Олексий Резников - Tribune.bg
Снимка:

Рустем Умеров вероятно ще заеме мястото му

Министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников е освободен от поста си, съобщи президентът Володимир Зеленски. В обръщение държавният глава заяви, че тази седмица ще бъде предложено на парламента да вземе кадровото решение.

„Олексий Резников премина през повече от 550 дни пълномащабна война. Вярвам, че министерството има нужда от нови подходи и други формати на взаимодействие както с военните, така и с обществото като цяло. Сега Рустем Умеров трябва да води министерството. Върховната Рада на Украйна познава добре този човек, а г-н Умеров няма нужда от допълнителни представяния. Очаквам Парламента да подкрепи този кандидат“, защити решението си Зеленски.

Резников ръководеше министерството от преди началото на пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г. За смяната във ведомството стана ясно скоро след като Резников обяви, че Украйна възнамерява да увеличи производството на дронове още тази есен.

Украинският съветник по отбраната Юрий Сак каза пред Би Би Си, че Резников е положил основите на трансформацията на министерството на отбраната, така че то да се подготви за бъдещо членство в НАТО. „Неговото наследство е, че е убедил министрите на отбраната по света, че невъзможното е възможно“, каза Сак във връзка с успешното лобиране на Резников пред чужди правителства за даването на оръжия на Украйна.

Експерти обаче отбелязват, че е малко вероятно промените в кабинета да доведат до някаква голяма промяна в стратегията на бойното поле.

Уволнението на Резников идва на фона на по-широк антикорупционен стремеж в администрацията на Зеленски, като премахването на подкупите в държавата се смята за съществено за желанието на Украйна да се присъедини към ЕС.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати