Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Как фалшива новина за 4-дневна работна седмица във Финландия стана „факт“ в медиите в Европа

Свят

Как фалшива новина за 4-дневна работна седмица във Финландия стана „факт“ в медиите в Европа

Снимка:

Новината, че новият премиер на Финландия Сана Марин планира да въведе 4-дневна работна седмица и работното време да бъде намалено на 6 часа дневно, се оказа фалшива.

Това не е вярно и правителството не предвижда подобна промяна, подчертава изданието News Now Finland, като се позова на многобройни правителствени източници.

В статията си „Как фалшива новина за 4-дневна работна седмица във Финландия стана „факт“ в преса в Европа“ изданието проследява как се стига до тази фалшива новина.

Всичко започва през август 2019 година, когато в Турку се провежда форум на Финландската социалдемократическа партия за нейната 120-годишнина. Форумът включва и панели с дискусии. Точно при една от тези дискусии се обсъжда идеята за намаляване на работната седмица в страната.

По това време Сана Марин е министър на транспорта и изказва мнение, че Финландия може да се възползва или от четиридневна работна седмица, или от шестчасов работен ден. Тя никога не е предлагала и двете, посочва още News Now Finland. Тогава обаче идеята е слабо отразена от медиите.

Освен това идеята не е включена в програмата на правителството.

Четири месеца по-късно – на 16 декември 2019 г., австрийският информационен бюлетин „Контраст“ възражда историята.

Журналистката Патриша Хубер цитира този ден Марин: „Мисля, че хората заслужават да прекарват повече време с техните семейства, любими хора, практикувайки хобитата си и отдавайки се на други аспекти на живота – например култура. Това може да бъде следващата стъпка за нас по отношение на труда“.

Идва 2 януари 2020 г. Тогава базираният в Брюксел вестник „Нова Европа“ публикува статия на журналистката Зои Дидили, чието заглавие е „Финландският премиер Марин призовава за 4-дневни и 6-часови работни дни в страната“. Статията оставя впечатление, че това е нова идея на Марин, предложена, след като е станала премиер.

Най-вероятно точно този материал е послужил и като основа информацията да бъде разпространена от медиите в Европа. Посочват се и няколко британски издания, включително Guardian, Independent, Daily Mail, които също публикуват новината.

„Това не е най-вредната фалшива новини, но начинът, по който е била подбрана, адаптирана и не е проверена фактически от толкова много надеждни медии, е притеснителен в епоха, в която хората бързат да разпространяват информация, без да потвърждават нейната достоверност“, коментира News Now Finland.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив