Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Как фалшива новина за 4-дневна работна седмица във Финландия стана „факт“ в медиите в Европа

Свят

Как фалшива новина за 4-дневна работна седмица във Финландия стана „факт“ в медиите в Европа

Снимка:

Новината, че новият премиер на Финландия Сана Марин планира да въведе 4-дневна работна седмица и работното време да бъде намалено на 6 часа дневно, се оказа фалшива.

Това не е вярно и правителството не предвижда подобна промяна, подчертава изданието News Now Finland, като се позова на многобройни правителствени източници.

В статията си „Как фалшива новина за 4-дневна работна седмица във Финландия стана „факт“ в преса в Европа“ изданието проследява как се стига до тази фалшива новина.

Всичко започва през август 2019 година, когато в Турку се провежда форум на Финландската социалдемократическа партия за нейната 120-годишнина. Форумът включва и панели с дискусии. Точно при една от тези дискусии се обсъжда идеята за намаляване на работната седмица в страната.

По това време Сана Марин е министър на транспорта и изказва мнение, че Финландия може да се възползва или от четиридневна работна седмица, или от шестчасов работен ден. Тя никога не е предлагала и двете, посочва още News Now Finland. Тогава обаче идеята е слабо отразена от медиите.

Освен това идеята не е включена в програмата на правителството.

Четири месеца по-късно – на 16 декември 2019 г., австрийският информационен бюлетин „Контраст“ възражда историята.

Журналистката Патриша Хубер цитира този ден Марин: „Мисля, че хората заслужават да прекарват повече време с техните семейства, любими хора, практикувайки хобитата си и отдавайки се на други аспекти на живота – например култура. Това може да бъде следващата стъпка за нас по отношение на труда“.

Идва 2 януари 2020 г. Тогава базираният в Брюксел вестник „Нова Европа“ публикува статия на журналистката Зои Дидили, чието заглавие е „Финландският премиер Марин призовава за 4-дневни и 6-часови работни дни в страната“. Статията оставя впечатление, че това е нова идея на Марин, предложена, след като е станала премиер.

Най-вероятно точно този материал е послужил и като основа информацията да бъде разпространена от медиите в Европа. Посочват се и няколко британски издания, включително Guardian, Independent, Daily Mail, които също публикуват новината.

„Това не е най-вредната фалшива новини, но начинът, по който е била подбрана, адаптирана и не е проверена фактически от толкова много надеждни медии, е притеснителен в епоха, в която хората бързат да разпространяват информация, без да потвърждават нейната достоверност“, коментира News Now Finland.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още