Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Калифорния задължи със закон корпорациите да назначават на ръководни постове гейове и цветнокожи

Свят

Калифорния задължи със закон корпорациите да назначават на ръководни постове гейове и цветнокожи

Калифорния задължи със закон корпорациите да назначават на ръководни постове гейове и цветнокожи - Tribune.bg
Снимка:

Калифорния задължи със закон корпорациите да вземат в управлението си гейове и цветнокожи, които да бъдат на ръководни позиции. Този закон е първи по рода си и беше подписан в началото на месеца от губернатора Гавин Нюсъм.

Мярката е подобна на тази от 2018-а, която изискваше в управителните бордове да има поне една жена-директор до 2019 г. Вече започнаха и съдебни оспорвания от консервативни групи, които гледат на това като на дискриминираща квота.

Поддръжниците на закона се позовават както на пандемията от коронавирус, която диспропорционално засяга малцинствата, така и на седмиците на бунтове и призиви за равенство, последвали убийството на Джордж Флойд при задържане от полицейските власти в Минеаполис през май.

След смъртта на Флойд много корпорации публикуваха изявления в подкрепа на диверситета, но имаше и много такива, които не последваха примера, каза Крис Холдън, член на съвета (демократ от Пасадена), който е съавтор на закона.

"Новият закон представлява голяма крачка напред към расово равенство", каза Холдън. "Докато някои корпорации вече поведоха в борбата с негласните предразсъдъци, сега всички калифорнийски бордове на компании ще отразяват по-добре разнообразието на нашия щат. От това ще спечелят всички, защото етнически разнообразните бордове са показали, че имат по-добри постижения от тези, в които липсва диверситет".

До края на 2021 г. повече от 660 публични корпорации със седалище в Калифорния трябва да имат поне един директор на борда от „недостатъчно представена общност“, според мярката.

Тези, които отговарят на условията, биха се идентифицирали като чернокожи, латиноазиатци, азиатци, местни хавайци или местни жители на Аляска, или като гейове, лесбийки, бисексуални или транссексуални.

Мярката изисква поне двама такива директора до 2022 за бордове с четирима до девет директори. Трима директори ще се изискват в бордове с девет или повече директори. Фирмите, които не се съобразят, ще понесат глоби от 100 000 долара за първо нарушение и 300 000 долара за повторни нарушения.


Коментари (1)

Тартаковер Гейове и цветнокожи..!? Й защо да не напишем педерасти и негри? Какво е това лицемерие и жалко навеждане пред чужди нечистоплътни разпоредби? Гей означава весел, радостен човек, човек доставящ радост. Не съм сигурен че когато баща разбере че сина му е педераст е радостен, изпада във възторг.
Още по-смешно е цветнокожи. Цветнокожи освен чернокожите са и червенокожите, жълтите. Тук говорим за негри. Нито са цветнокожи, нито афроамериканци. Просто са негри, каквито са били векове наред, каквито са описани в книгите на класиците.
14.10.2020 21:55 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати