Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Канада официално легализира марихуаната

Свят

Канада официално легализира марихуаната

Канада официално легализира марихуаната - Tribune.bg
Снимка:

Промяната беше едно от предизборните обещания на премиера Джъстин Трюдо

Канада стана втората страна в света след Уругвай, която легализира канабиса. Употребата, притежанието и продажбата на канабис с развлекателна цел стават законни.

Властите изпратиха писма до 15 милиона домакинства с разяснение на новите правила. Още днес в цялата страна с население 37 милиона души ще бъдат отворени най-малко 109 магазина за канабис, а в бъдеще броят им многократно ще нарасне, сочи проучване на Асошиейтед прес в канадските провинции. Засега те ще предлагат изсушени цветове, капсули, тинктури и семена, а от догодина - и храни с добавка на марихуана.

Някои провинции са избрали да управляват собствени магазини, подобно на държавните магазини за алкохол в САЩ, а други са дали зелена светлина на частните търговци. Повечето разрешават на гражданите да отглеждат до четири растения в домовете си.

Любопитно е обаче, че най-населената канадска провинция Онтарио няма да позволи откриването на каквито и да е магазини до април догодина, след като новото консервативно правителство отхвърли плана за държавни магазини в полза на частните. Дотогава единствената законна възможност за снабдяване за гражданите на Онтарио ще бъдат доставките по пощата. 

От 2001 година в страната беше разрешена употребата на канабис за медицински цели. Промяната беше едно от предизборните обещания на премиера Джъстин Трюдо, дадено през 2015 година. Тази дълбока социална промяна е подхранена от желанието след близо вековна забрана черният пазар да бъде превърнат в регулирана, обложена с данъци система. Федералните данъци ще бъдат 1 долар на грам или 10 %, което е повече, отколкото за други стоки.

Тази позиция е в контраст с подхода на САЩ, където федералното правителство поставя марихуаната извън закона, докато повечето щати разрешават употребата й за медицински или развлекателни цели от хора над 21-годишна възраст. Националният подход на Канада позволява да се правят доставки на канабис между отделните провинции, да се обработват онлайн поръчки и да се използва пощенски доставки.

Хана Хецър, която следи международната политика за марихуаната за нюйоркската организация Drug Policy Alliance, определя решението на Канада като "изключително значително", предвид че около 25 държави вече са легализирали медицинската употреба на марихуаната или са декриминализирали притежаването на малки количества. Няколко, включително Мексико, се изразили интерес към регулирането на употребата за развлекателни цели.

Автор: Андреа Драганова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още