Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Картината на Леонардо да Винчи „Спасителят на света“ изчезна отново

Свят

Картината на Леонардо да Винчи „Спасителят на света“ изчезна отново

Картината на Леонардо да Винчи Спасителят на света изчезна отново - Tribune.bg
Снимка:

От филиала на френския музей Лувър в Абу Даби не знаят къде се намира произведението

Лувърът в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби не успя да изложи картината на Леонардо да Винчи „Спасителят на света“ (Salvator Mundi) и следите ѝ се губят, съобщи вестник New York Times.

Според изданието през септември миналата година филиалът на Лувъра в Абу Даби е отменил планираната експозиция на картината „без обясними причини“. При това в конфиденциален разговор сътрудниците на музейния филиал съобщават, че „нямат информация за местонахождението на платното“.

Анонимният собственик на картината на Леонардо да Винчи „Спасителят на света“ я притежава, след като заплати 450 млн. долара на търг на аукционната къща „Кристис“ в Ню Йорк на 15 ноември 2017 г. Преди това платното с размери 64,5 на 44,7 см. вероятно е попаднало в Англия след женитбата на Чарлз I за френската принцеса Хенриета-Мария през 1625 година.

Картината е била вписана в регистъра на кралската колекция през 1649, две години по-късно е била продадена и през 1666 г. отново се завръща в кралската колекция при Чарлз II. След 1763 г. следите на картината се губят, докато не я откриват силно повредена през 1900 г. в частна колекция.

През 2007 г. картината е внимателно възстановена в Института за изящни изкуства на Нюйоркския университет. Според някои експерти „Спасителят на света“ се отнася към края на миланския период в творчеството на Леонардо да Винчи, когато е нарисувал „Тайната вечеря“, а според други - към флорентинския му период.

Според някои медии новият притежател на най-скъпото произведение на Леонардо да Винчи е саудитският принц Бадер бин Абдула бин Мохамед бин Фархан ал-Сауд, приятел и делови партньор на престолонаследника принц Мохамед бин Салман. Според други – като френският „Журнал дьо диманш“, две инвестиционни фирми са сключили сделки с няколко големи музея и са закупили картината.

Не е ясно как музеят в Абу Даби е договорил излагането на шедьовъра, тъй като без съмнение саудитският престолонаследник може да остави картината да доставя удоволствие само на неговите възприятия. От саудитското посолство във Вашингтон са отказали коментар по случая, а властите в Абу Даби не разкриват как е получена картината.

Откритият през 2017 г. „Лувър Абу-Даби“ е единственият в света музей извън Франция, който има разрешението да използва оригиналната марка на Лувъра.

По текста работи Моника Гаджанова

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати