Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Касперски: Кибервойната може скоро да стане реална за милиони хора

Свят

Касперски: Кибервойната може скоро да стане реална за милиони хора

Касперски: Кибервойната може скоро да стане реална за милиони хора - Tribune.bg
Снимка:

Изпълнителният директор на фирмата за киберсигурност Лаборатория Касперски предупреждава, че все по-усъвършенствани като умения банди няма да спрат пред нищо - включително да вземат на мушка болници.

Кибервойната може скоро да стане реална за милиони хора.

Според Евгений Касперски, руският ръководител на антивирусна софтуерна компания, която носи неговото име, в близко бъдеще ще се случат катастрофални кибератаки срещу критична инфраструктура, освен ако правителствата не могат да се споразумеят за правила за ангажиране, за да ограничат щетите.

„Имаме голям късмет, че не страдаме от много кибератаки срещу критична инфраструктура“, каза Касперски пред „Политико“ в кулоарите на Парижкия мирен форум.

„Когато това се случи - а е само въпрос на време - това ще бъде наистина болезнена атака. И мисля, че няма да има вариант. Нациите ще трябва да се съгласят да си сътрудничат. "

Касперски е една от десетките корпоративни фигури, които подкрепиха така наречения Парижки призив за доверие и сигурност в киберпространството - необвързващ ангажимент, стартиран през 2018 г., който има за цел да деескалира конфликта в киберпространството и да постави основата на международните правила за ангажиране.

Подкрепена от френския президент Еманюел Макрон, понастоящем инициативата има подкрепата на 74 страни и 607 компании, в сравнение с 60 държави при старта си. Но никоя от световните киберсили - САЩ, Китай и Русия - все още не я е подписала, което води критиците на инициативата да отхвърлят призива като приятна реторика с малко въздействие.

Касперски, продуктите на чиято компания бяха забранени във всички правителствени ведомства на САЩ през 2017 г., призна предизвикателството за установяване на норми без суперсилите в свят, в който многостранните действия като че ли намаляват.

И все пак изпълнителният директор, чиято компания също е подложена на натиск в Европейския съюз, като нидерландското правителство прекрати използването на неговите продукти в правителствените мрежи, заяви, че липсата на каквито и да било действия би било необяснимо в момент, когато броят на атаките, които се извършват, бързо нараства.

„Това, което можем да видим, е увеличаването на броя на нов злонамерен код“, каза Касперски, който отвори „Център за прозрачност“ в Швейцария, за да позволи на хората да проверяват изходния код и да съхраняват всички европейски данни в Европа.

„Сега всеки ден събираме 300 000 до 400 000 нови злонамерени файлове. Това означава, че за три дни събираме 1 милион. Всеки ден има 300 000 до 400 000 нови атаки, което никога досега не сме виждали. "

Преценявайки, че до момента половин милион души по света може да са наети в бизнеса с киберпрестъпления - от самостоятелни хакери до армии от професионалисти за наемане от държавите - руснакът добави, че атаките стават все по-сложни и безмилостни.

„Има много престъпни банди, които са в състояние да развият много сложни атаки срещу инфраструктура. Те хакват компютри, които управляват физическите системи“, каза Касперски.

„Много от тях са достъпни като наемници и много от тях нямат психически спирачки. Те хакват болниците. Те хакат болници и знаят, че хакват болници. Това не ги спира“, каза той.

В зависимост от това на кои езици анализаторите на неговата компания са засичали онлайн разговори, той добави, че хакерите „от начално и средно ниво са говорещи китайски, испански, португалски, руски, английски или турски език“. Но когато стана дума за „високопрофесионална киберпрестъпност“, „всички най-напреднали престъпни банди са рускоезични“, каза той.

Макар да призова за по-голямо международно сътрудничество, той се оплаква от обратната тенденция.

„За съжаление, последният случай на силно сътрудничество беше през 2015 г. със случая Карбанак. Европол, руската кибер полиция и ФБР бяха замесени. Това сътрудничество доведе до резултати. Имаше много резултати. Боя се, че вече не е така. Така че призивът от Париж е много добър показател: Светът настоява за рестартиране на това сътрудничество“.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати