Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Каталин Новак стана първата жена президент на Унгария

Свят

Каталин Новак стана първата жена президент на Унгария

Каталин Новак стана първата жена президент на Унгария - Tribune.bg
Снимка:

Унгарският парламент избра депутата от управляващата партия Фидес Каталин Новак за първата жена президент на страната, пише Ройтерс.

44-годишният Новак е била заместник-председател на партията на премиера Виктор Орбан и министър по семейните въпроси, отговарящ за неговата програма за икономическа подкрепа за средната класа, включително субсидии за жилища, жилищни заеми и намаляване на данъците.

Анализатори казват, че Орбан, който е изправен пред избори след по-малко от четири седмици, е призовал избирателите да изберат Новак. Тя е майка на три деца, съпругът ѝ работи в Националната банка на Унгария. Новият държавен глава  подкрепя закона за забрана на пропагандата на хомосексуалността сред децата, което предизвика недоволство сред ЛГБТ-общността и европейски чиновници в Брюксел. За нея в Унгария живеят хора само от два пола – мъже и жени.

Новак ще наследи Янош Адер, друг привърженик на партията Фидес, след като спечели 137 гласа, според данни на уебсайта на парламента. Кандидатът на опозицията Питър Рона е получил 51 гласа.

 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети