Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. „Катимерини”: Решение на турски съд ще прокара превръщането на „Света София” в джамия

Свят

„Катимерини”: Решение на турски съд ще прокара превръщането на „Света София” в джамия

Катимерини: Решение на турски съд ще прокара превръщането на Света София в джамия - Tribune.bg
Снимка:

Проправителственият турски вестник „Йени Сафак” съобщава, че предстоящо решение на министерския съвет на страната би дало възможност музеите, които са действали като джамии през османско време, отново да станат мюсюлмански места за поклонение, съобщи гръцкото издание „Катимерини”.

В момента се очаква решение на Върховния административен съд в Турция дали Музеят на Чора в истанбулския квартал „Едирнекапъ”, който е бивша византийска църква, не може да бъде използван като джамия.

Положителното решение на съда може да проправи пътя за подобно решение на гръцката православна катедрала „Света София”, коментира турското издание.

Няколко пъти Анкара заплаши, че ще превърне византийската катедрала в джамия.

През март президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е възможно да се „промени името от музей в джамия „Света София“.

Предложението на Ердоган предизвика недоволство в Гърция, тъй като построената през VI век катедрала е била седалище на гръцката православна църква. Тя остава такава, докато през 1453 г. не е превърната в джамия след превземането на Константинопол от османските войски.

Основателят на Светска Турция Мустафа Кемал Ататюрк превръща през 1935 г. храма в музей, който всяка година привлича милиони туристи.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети