Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Католическият свят празнува Цветница

Свят

Католическият свят празнува Цветница

Католическият свят празнува Цветница - Tribune.bg
Снимка:

Въпреки че вчера беше изписан от болница, папа Франциск днес отслужи месата пред над 30,000 богомолци и туристи на площад „Свети Петър“

Над 1 млрд. католици по света празнуват Цветница. С този празник започва страстната седмица преди Великден.

В католическия свят денят е познат и като Палмова неделя. Важен елемент са и върбовите клонки, макар в някои държави да използват маслинови или палмови.

Те символизират пътя на Христос при влизането му в Ерусалим, който е бил застлан с палмови клонки. Въпреки че вчера беше изписан от болница, папа Франциск днес отслужи месата пред над 30,000 богомолци и туристи на площад „Свети Петър“ във Ватикана, предава БНР.

Папата пристигна на площада със своя папамобил.

В проповедта си той обърна внимание на това, че „има цели народи, които са експлоатирани и оставени на произвола на съдбата; има бедни хора, които живеят на кръстопътя на нашите улици и чиито очи нямаме смелостта да срещнем; мигранти, които вече не са лица, а бройки“, като обхвана още други страни по тази ос.

Посочвайки Исус, той изтъкна, „че когато човек се види с гръб към стената, изгубен в задънена улица, потопен в бездната на изоставеността, надежда винаги има“.

На тържествената церемония папа Франциск, кардиналите както и други официални лица носеха изплетени символи от палмови клонки наречени „palmeruli“. Традиция са от 1586 година и дарение всеки път за Ватикана за Палмова неделя от селището Бордигера в област Лигурия. В Италия е също обичай да се носят и подаряват и маслинови клонки.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Какво е отношението ви към готвения ротационен кабинет на ГЕРБ/СДС – ПП/ДБ?
Покажи резултати Скрий резултати