Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Кибер атака в САЩ: Спряха мрежите на над 200 компании, искат откуп

Свят

Кибер атака в САЩ: Спряха мрежите на над 200 компании, искат откуп

Кибер атака в САЩ: Спряха мрежите на над 200 компании, искат откуп - Tribune.bg
Снимка:

Кибератака с цел откуп парализира мрежите на най-малко 200 компании в САЩ в петък вечер, предаде Асошиейтед прес, като цитира компания за киберсигурност.

Зад инцидента изглежда стои хакерската банда "REvil", която е голям рускоезичен синдикат, специализиран в кибератаките с цел откуп, заяви Джон Хамънд от предприятието за киберсигурност "Huntress Labs" ("Хънтрес лабс"). Той добави, че хакерите изглежда са използват продукт за управление на мрежи, предоставян от софтуерния доставчик "Kaseya", за да провеждат атаката си чрез доставчиците на мрежови услуги.

"Kaseya" има клиенти на всички равнища, от големите предприятия до дребен бизнес, така че в крайна сметка това нападение може да засегне всякакви предприятия, предупреди Хамънд в Туитър.

Подобни кибератаки обикновено използват широко използвани програми и разпространяват зловреден софтуер с автоматичните ъпдейти.

Засега не е ясно колко или кои потребители може да са засегнати, но "Kaseya" вече призова потребителите си в изявление на сайта си незабавно да спрат сървърите, използващи компрометирания продукт. Софтуерната фирма подчерта, че кибератаката е засегнала "малък брой" от клиентите й. Хакерите искат откуп от 44,9 милиона долара, допълват от "Блумбърг".


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати