Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Киев поиска от ООН специална зона за сигурност около Чернобил

Свят

Киев поиска от ООН специална зона за сигурност около Чернобил

Киев поиска от ООН специална зона за сигурност около Чернобил - Tribune.bg
Снимка:

Вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук призовава контролът над района на Чернобилската АЕЦ да бъде поет от специална мисия на ООН, посочва вестник „Украинска правда“.

„Що се отнася до ядрената безопасност, безотговорните и непрофесионални действия на руската армия са сериозна заплаха не само за Украйна, но и за още стотици милиони европейци“, посочва Верешчук. С това тя обяснява и апела на украинското правителство към Съвета за сигурност на ООН да вземе своевременни мерки за демилитаризация на зоната.

По думите ѝ руските сили складират големи количества боеприпаси в района на реактора, а в района около него са избухнали големи горски и храстови пожари, които могат доведат до сериозни последствия.

„Руските войски възпрепятстват усилията да бъдат потушени пожарите и в резултат на тях до въздуха могат да достигнат радиоактивни частици, които после да бъдат разнесени от вятъра“, изтъква Верешчук. Ден по-рано украинското министерство на околната среда регистрира общо 31 огнища на пожари на територията на Чернобил.

Територията на електроцентралата е под руски контрол от около месец.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати