Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Киев организира масова евакуация от Донецк

Свят

Киев организира масова евакуация от Донецк

Киев организира масова евакуация от Донецк - Tribune.bg
Снимка:

Повече от 50 000 деца и 200 000 възрастни трябва да напуснат Донецкия регион на Украйна по време на евакуация.

Намеренията са на Киев, а украинският заместник министър-председател Ирина Верешчук призова за масова евакуация след като и президентът Володимир Зеленски направи това в обръщението си към нацията.

„Тези, които ще се евакуират, трябва да се обадят на администрациите на място или да пишат онлайн в чатботове. Хората, които дойдат за евакуация, ще бъдат взети и транспортирани до мястото на евакуация. Може да е автобус или влак“, уверява Верешчук.

Вицепремиерът уверява, че са взети под внимание всички грешки от предишните евакуации, хората ще получат както първа медицинска помощ, така и финансова помощ, а и сертификат за вътрешно разселени лица.

„Разбираме, че някой не иска да се евакуира. За тези хора има определен формат на отказ. Съществува лична отговорност. Но повтарям: няма да има нито газ, нито отопление, нито електричество“, заявява Верешчук.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски също заяви, че евакуацията е необходима. Властите задължиха жителите на Донецка област да се евакуират.

„Всичко е организирано, пълен ескорт, пълно съдействие. Необходимо е само решение на самите хора. Отидете си, ние ще ви помогнем. Ние не сме Русия, за нас всеки живот е важен“, добави украинският президент.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати