Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Килърът на Лора се спаси от електрическия стол

Свят

Килърът на Лора се спаси от електрическия стол

Снимка:

Грешки на разследващите и съда в САЩ водят до отмяна на смъртната присъда на Джошуа Дракър

Килърът на 25-годишната българка Лора Николова и годеника ѝ Андрю Робъртсън се спаси от електрическия стол. Смъртната присъда на убиеца била отменена от съда в Атланта, САЩ, съобщава BG VOICE.

До този обрат по делото се стига след грешки на прокуратурата, разследващите и съда, както и политическата конюнктура в две различни общини на територията на Атланта. Любопитен факт е, че жестокото убийство дори е използвано като сюжет в един от епизодите на сериала „Аз убих най-добрия си приятел“.

Престъплението се случва на 5 април 2004 година. Джошуа Дракър заедно със своята приятелка Мелиса отиват на гости на Лора и Андрю, които живеят в предградието на Атланта „Мариета“. Те са приятели от години и никой не би си помислил, че ще се стигне до кървавата драма. Седем години след тази вечер, в съдебната зала Мелиса разкрива през сълзи как се е стигнало до убийството. Малко преди да убие Лора и приятелят ѝ Андрю, Дракър поискал марихуана. Не става ясно обаче какво го е провокирало да извърши престъплението. След стрелбата Джошуа и Мелиса взели бижута, мобилни телефони, портфейла на Андрю и тръгнали по заведенията, като се отдали и на наркотици. Двамата са арестувани още на следващия ден.

Криминалистите разбрали за убийството от бащата на Джошуа – Дъг Дракър, който е пастор. Джошуа споделя на бащи си какво е извършил веднага, след като натиска спусъка. Точно този разказ обаче е използван от защитата с цел обжалване на присъдата. Според адвокатите Джошуа е споделил за убийствата на баща си – като на пастор и следователно неговите показания не бива да се допускат в съда. В цели 348 страници защитата описва колко много грешки от страна на прокуратурата и съда са допуснати по време на делото. Така искат ново дело срещу Джошуа.

Версията на обвинението е, че убийството на Андрю и Лора е добре планирано с цел грабеж. Адвокатите на Джошуа обаче насочват към друга хипотеза. В миналото Андрю и Джошуа са най-добри приятели. Андрю е гадже със сестрата на своя приятел – Аманда. Една вечер тя предозира с болкоуспокояващи , изпада в кома, а впоследствие, когато се събужда е инвалид. Според защитата това е и мотивът за убийството на Андрю – отмъщение, а Лора е станала жертва на обстоятелствата. Прокуратурата обаче отхвърля категорично тази версия, тъй като инцидентът със сестрата на Джошуа е станал повече от 18 месеца преди жестокото престъпление.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив