Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Ким Чен Ун: Ядреното оръжие гарантира мирно съществуване и национална безопасност

Свят

Ким Чен Ун: Ядреното оръжие гарантира мирно съществуване и национална безопасност

Снимка:

КНДР отбелязва 67-годишнината от края на войната в Корея през 1950-53 г.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че силите за военно и стратегическо ограничение на КНДР като страна, притежаваща ядрено оръжие, ще гарантират нейното мирно съществуване и национална сигурност, съобщава Севернокорейската централна телеграфна агенция.

Ким Чен Ун направи това съобщение в поздравителната си реч на шестия републикански митинг на ветераните, проведен в понеделник и отбелязващ 67-годишнината от края на войната в Корея през 1950-53 г.

Според лидера на КНДР, ожесточената борба срещу враговете продължава от Корейската война и "натискът от страна на империалистите" само се засилва. За да защити страната от външни заплахи, КНДР никога няма да спре да развива най-мощния национален отбранителен потенциал, с който силите на други държави не могат да се сравняват, каза той.

„Благодарение на нашите надеждни и ефективни сили няма да има повече война на тази земя и националната ни сигурност и бъдещето ще бъдат сигурно гарантирани завинаги“, заяви Ким Чен Ун.

КНДР проведе първата си среща на ветераните от войната през 1993 г., на 40-годишнината от края й. Четири други се състояха през 2012, 2013, 2015 и 2018 година. Последният път, когато Ким Чен Ун произнесе реч по време на събитието, беше през 2015 година.

Както отбелязват южнокорейските медии, тазгодишното събитие е по-вероятно насочено към укрепване на вътрешното единство пред икономическите последици от пандемията и санкциите на коронавируса.

В центъра на Пхенян са поставени фойерверки, за да отбележат годишнината от края на войната и много хора са дошли да ги видят.

Корейската война приключи с подписването на 27 юли 1953 г. на споразумение за примирие между КНДР и американските войски, които се сражаваха под знамето на ООН, което технически остави Южна и Северна Корея във война.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още