Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Кипър, Израел и Гърция подписват меморандум за свързване на електропреносните си мрежи

Свят

Кипър, Израел и Гърция подписват меморандум за свързване на електропреносните си мрежи

Кипър, Израел и Гърция подписват меморандум за свързване на електропреносните си мрежи - Tribune.bg
Снимка:

Бъдещият електропровод ще сложи край и на енергийната изолация на Кипър

Кипър, Израел и Гърция подписват в Никозия Меморандум за разбирателство за проекта „ЕвроАзия Интерконектор”, който ще свърже електропреносните мрежи на трите страни, предаде БНР.

Подписи под тристранното споразумение за сътрудничество, което се разглежда като последната стъпка преди започване на строителството на трансконтиненталния подводен електропровод, ще поставят кипърският и израелският енергийни министри – Наташа Пилиду и Ювал Щайниц, а гръцкият им колега Костас Скрекас ще се присъедини към тях чрез видеовръзка от Атина.

„ЕвроАзия Интерконектор” е проект за електрическа взаимовръзка между Израел, Кипър и остров Крит чрез подводен кабел за захранване и свързаната с него инфраструктура.

Бъдещият подводен електропровод е с дължина от 1208 км. Той е с мощност от 1000 мегавата на първия етап от изграждането му, която ще се удвои във втората фаза от влизането му в действие.

Трансконтиненталната електрическа връзка е призната за „проект от общ интерес” за ЕС. Тя отговаря на изискванията на новата „Зелена сделка” на Европейската комисия и през април ще кандидатства в новия кръг за европейско финансиране.

Бъдещият електропровод ще сложи край и на енергийната изолация на Кипър, който е единствената държава-членка, несвързана в енергийната мрежа на Евросъюза.

От Никозия министрите Пилиду и Щайниц ще отпътуват заедно за Кайро, където утре ще участват в първия официален съвет на министрите на новата регионална междуправителствена организация „Източносредиземноморски газов форум”, чийто устав влезе в сила от 1 март.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати