Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Китай и Русия употребяват COVID-19 за геополитика, твърди доклад на литовското разузнаване

Свят

Китай и Русия употребяват COVID-19 за геополитика, твърди доклад на литовското разузнаване

Китай и Русия употребяват COVID-19 за геополитика, твърди доклад на литовското разузнаване - Tribune.bg
Снимка:

Китай и Русия използват пандемията, за да увеличат авторитета си по нови начини у нас и в чужбина, затова предупредиха литовските разузнавателни служби, цитирани в Euobserver.

Но старомодните шпионски дейности също представляват заплаха за гражданите на ЕС от враждебни услуги, въпреки ограниченията за пътуване, свързани коронавируса.

И Пекин, и Москва злоупотребяват със ситуацията, за да разширят вътрешното наблюдение, принуждавайки хората да качват лични данни, включително медицински записи и история на пътуванията в правителствени приложения в замяна на свободата на движение, отбелязва Литва в своята оценка на заплахите от 2021 г., публикуван вчера. Те също така засилиха използването на видеонаблюдение.

Междувременно износът на ваксини се превърна в „нов геополитически инструмент за глобално влияние“, за да се засили имиджът им и да се създадат по-тесни връзки в целевите държави. Основните цели са бедните страни в Африка, Латинска Америка и Азия. Но Китай например направи същото с износа на медицинско оборудване за Литва. Фактът, че много хора, включително дипломати бяха внезапно принудени да работят от вкъщи, също създаде „нови уязвимости“.

Докладът за заплахите се фокусира върху двете си враждебни съседки - Беларус и Русия.

Икономическата стагнация и нарастващото обществено недоволство в Русия също означава, че „след няколко години ситуацията в Русия може да наподобява настоящата криза в Беларус“, обясняват службите в Литва.

Пандемията означава, че Беларус и Русия имат по-малък обхват за събиране на разузнавателни данни от човешки източници, тъй като както техните, така и гражданите на ЕС драстично намаляват международните пътувания. Руските разузнавателни служби, както и

ФСБ и на Беларус КГБ притискат литовци на граничните пунктове, за да получат колкото се може повече лична информация.

Освен шпионаж, Русия използва и военната си мощ, за да сплаши съюзниците от НАТО и да влияе върху проектите в съседство с ЕС, отбеляза Литва.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети